Fotografie a fakty upírskeho netopiera

Spoločný upírUpírske netopiere patria do podčeľade Desmondontinae, pretože dnes žijú tri rôzne druhy; sú to netopier obyčajný (Desmodus rotundus), netopier chlpatý (Diphylla ecaudata) a nakoniec netopier bielokrídly (Diaemus youngi). Každý druh má svoje vlastné jedinečné rozdiely, ale úzko súvisia, pretože všetky sú schopné metabolizovať a odbúravať krv (konzumácia krvi sa nazýva hematofágia) a na nose majú tiež adaptácie ako termoreceptory, aby mohli nájsť cicavce živiť sa. Na rozdiel od všeobecného presvedčenia, že nemajú jed, ani nie sú konkrétne lovcami ľudí, namiesto toho uprednostňujú krv veľkých cicavcov, ako sú hospodárske zvieratá. To neznamená, že príležitostne nepoužívajú ľudskú krv, ale nemajú tesáky, pomocou ktorých by mohli krv vysávať. Namiesto toho vytvárajú ranu a ich sliny majú antikoagulačnú vlastnosť, ktorá umožňuje krvi voľne prúdiť a umožňuje im ju natlačiť do žalúdka alebo nasať špecializovanými hájmi na ústa na jazyku. Nerobia ani vysoké tóny, ale skôr nízku hlasovú vokalizáciu, ktorú používajú na komunikáciu. Je to podobné ako v prípade vzdialeného príbuzného Fruit Bat (megabat), ktorý tiež používa skôr nízky zvuk ako vysoké tóny.

Upírsky netopier s chlpatými nohami je malý netopier, ktorý má približne rovnakú veľkosť ako netopier obyčajný. Je prispôsobený tak, aby sa živil hlavne vtáčou krvou, a nie krvou cicavcov, a nachádza sa v Južnej Amerike a možno ho nájsť pri odpočinku s ostatnými netopiermi. Zvyčajne sa vyskytujú v malom počte, hlásili sa väčšie kolónie, ale žiadna nie viac ako 35. Nájdete ich aj v jaskyniach žijúcich v spoločnej domácnosti s netopierom obyčajným. V rámci tohto druhu existujú dva regionálne oddelené poddruhy, jedným sú Diphylla ecaudata centralis, ktorá sa nachádza v Mexiku až po Panamu, a Diphylla ecaudata ecaudata, ktorá sa vyskytuje od Peru po Brazíliu a tiež na východ od Panamy.

Netopier obyčajný (Desmodus rotundus) má na chrbtoch spálenú jantárovú kožušinu a na bruchu tiež svetlejšiu hnedú farbu, ktorá meria okolo tri a pol palca (9 centimetrov) a má rozpätie krídel zhruba pol stopy alebo viac - nahor sedem palcov (18 centimetrov). Sú veľmi ľahké (neuveriteľné 2 unce [57 gramov]). Tento druh má výhodu v drážke v ústach, ktorá umožňuje sanie ako slamka uprostred jazyka, ktorá sa v upírskom netopierovi s chlpatými nohami nenachádza.

Upír bielokrídly (Diaemus youngi) sa niekedy nachádza na rovnakých miestach ako netopier obyčajný a je známe, že sa živí skôr vtákmi ako veľkými cicavcami. Svoje meno dostávajú podľa bielych končekov krídel, zatiaľ čo ich farba je blízka farbe obyčajného upírskeho netopiera, ak nie je o niečo svetlejší, a je v blond rozpätí. Tento druh netopiera nevyskakuje pri štarte ako bežný upír, ani poskakuje alebo nebeží ako upír. Má však jedinečnú výhodu v tom, že v jeho ústach je pár špecializovaných žliaz, ktoré vylučujú syčiacu alebo hnilobnú tekutinu a vytvárajú silne urážlivý zápach, pravdepodobne obrannými prostriedkami. Je pravdepodobné, že vďaka tomuto obrannému mechanizmu sú poslušnejšie ako netopier obyčajný upír a ľahšie sa s nimi manipuluje - sú tiež hlasnejšie.

Všetky tri druhy netopierov sa nachádzajú v podrodine Desmodontinae z čeľade Phyllostomidae, čo sú všetci netopiere Nového sveta s výskytom listov. Táto čeľaď je súčasťou podradu Microchiroptera, čo sú mikrobáti. Posledné genetické štúdie však môžu zmeniť spôsob objednávania netopierov a ďalej zmeniť poradie rádov a podradov - na to sa však bude používať v súčasnosti uznávaný štandard. Microchiroptera patrí do radu Chiroptera, ktorej členmi sú všetky netopiere. Tento rád patrí do radu Superorder Laurasiatheria, ktorého súčasťou sú ježkovia, rejsci, veľryby, mravenečníky, mäsožravce a kopytníky. Laurasiatheria zas patrí Eutherii alebo všetkým placentárnym cicavcom a ich vyhynutým predkom - ktorých sme samozrejme členom. Na druhej strane Eutheria patrí do podtriedy Theria, ktorej členmi sú všetky cicavce okrem monotrémov a všetky cicavce patria do triedy Mammalia.

Správanie upírskych netopierov má byť komunálne a podporné, kde keď sa jeden netopier nepodarí nakŕmiť, ďalší netopier sa s ním podelí o svoje jedlo a zvýši celkové šance na prežitie malých kolónií. Často sa dajú nájsť v spoločnej domácnosti, ale neexistuje kríženie. Všetci sú schopní spomenúť si na minulé jedlá a často sa vracajú k hospodárskym zvieratám, ktoré označili, pretože väčšinou prejdú veľmi malú vzdialenosť. Ich počet sa zvyšoval, pretože predtým, ako ľudstvo začalo mať väčšie suchozemské cicavce, kŕmili sa väčšinou tým, čo sa dalo nájsť, od vačice až po hady a opice nového sveta, najmä vtáky.

Zaujímavosti o upírskych netopieroch

  • Upírske netopiere môžu zdvojnásobiť svoju hmotnosť pri jednom kŕmení.

  • Upírske netopiere sa budú deliť o krv, ak sa člen vráti bez kŕmenia, ale očakáva sa, že tento člen urobí to isté, ak sa to stane s iným netopierom.

  • Upírske netopiere, rovnako ako všetky netopiere, majú možnosť šírenia besnoty, besnotu však nesie iba 0,5% netopierov. Tí, ktorí to skutočne nie sú schopní lietať, a môžu pôsobiť agresívne.

  • Sliny (pľuvance) z netopierov upírskych môžu byť užitočné pri liečbe pacientov s mozgovou príhodou.


Obrázok Desmodus rotundus, obrázok nasnímaný na ostrove Sangayan, národná rezervácia Paracas, Departamento Ica, Peru, v marci 2005. Licencované podľa GFDL

Kľúčové slová: biely

Ktoré zoologické záhrady ich majú?
Zoo Brookfield (Spojené štáty)



Netopier obyčajný, netopier netopier je uvedený v zozname Least Concern (LR / lc), s najnižším rizikom. Nespĺňa podmienky pre viac rizikovú kategóriu. V tejto kategórii sú na červenom zozname ohrozených druhov IUCN zahrnuté rozšírené a početné taxóny

Pomenovania pre netopiera upíra
Mládež / dieťa upírskeho netopiera sa nazýva „mláďa“. Skupina upírskych netopierov sa nazýva „kolónia alebo oblak“.
Krajiny
Argentína , Belize , Bolívia , Brazília , Čile , Kolumbia , Kostarika , Ekvádor , Spasiteľ , Francúzska Guiana , Guatemala , Honduras , Mexiko , Nikaragua , Panama , Paraguaj , Peru , Surinam , Trinidad a Tobago , Uruguaj a Venezuela
Niektoré fakty o
Upírsky netopier

Hmotnosť dospelých : 0,033 kg (0,0726 libier)



Maximálna životnosť : 29 rokov

psy čivavy s jablkovou hlavou



Splatnosť žien: 285 dní

Mužská splatnosť: 285 dní

Gravidita: 189 dní



Odstavenie: 274 dní

Veľkosť vrhu: 1

Interval medzi vrhmi: 289 dní



Váha pri narodení : 0,008 kg (0,0176 libier)

Telesná hmotnosť: 0,029 kg (0,0638 libier)

Teplota: 34,85 ° C (94,73 ° F)

Zdroj: AnAge , pod licenciou DC

Viac zvierat začínajúcich na V