Brýlové okuliare obrázky a fakty

Okuliar okuliarnatý Telesná výška : 1,5 - 2,2 metra (4,9 - 7,2 stôp)
Omša : 60-84 kg (130-185 libier)

Sviňucha okuliarnatá (Australophocaena dioptrica) je členom rodiny sviňúch obyčajných, ktorých zvyk sa pohybuje od juhovýchodnej časti Južnej Ameriky a ďalej na juh pozdĺž Antarktídy. Sviňucha je klasifikovaná ako cirkumpolárne zviera v chladných subarktických a nízkych antarktických vodách. Predpokladá sa, že okolo Tierra del Fuego, súostrovia pri najjužnejšom cípe Južnej Ameriky, ktoré je od juhoamerickej pevniny oddelené Magellanovým prielivom, existuje vysoká koncentrácia sviňuchovitých. Všade v Atlantiku bolo sviňuchy vidieť pri Brazílii, Južnej Gruzínsku a Falklandských ostrovoch. V južnom Pacifiku bola sviňucha pozorovaná pri Aucklande, Tasmánii a južnej Austrálii. Boli tiež spozorovaní z Kerguelenu a ostrova Heard v južnom Indickom oceáne. Aj keď je známe, že sviňuchy často navštevujú tieto oblasti, stále zostávajú zriedka viditeľným zvieraťom a jednotlivci sú na otvorenom mori videní veľmi zriedka.

Spectacled Porpoise má výrazné sfarbenie s modro-čiernou chrbtovou stranou a bielym bruškom. Ich čierne oči sú obklopené nápadným bielym prsteňom alebo okuliarmi, ktoré im dávajú meno. Od línie čeľuste po plutvy siaha čierny prúžok, pričom pery sviňuchy sú tiež čiernej farby. Po hornej časti ich chvosta sa tiahne biely pruh a ich hlava je dosť malá a bez zobáka. Ich chrbtová plutva je veľká a zaoblená a majú zuby v tvare lopaty.

Okuliar brýlatý je mäsožravé zviera, ktoré sa živí hlavne chobotnicami a rybami, ale konzumuje aj chobotnice, krevety a mäkkýše. Správanie sviňuchy je málo známe, pretože väčšina nálezov bola prevzatá od uviaznutých jedincov, je však známe, že žijú v skupinách až s 25 exemplármi, a sú to rýchli aktívni plavci, ktorí sa bežne vyhýbajú člnom. Interakcia medzi ľuďmi bola obmedzená, kvôli ich zriedkavým stretnutiam nie je veľká časť vzťahu medzi človekom a týmto druhom sviňuchy známa, je však potrebné poznamenať, že sú už plachí a môžu byť skôr bázliví než zvedaví voči akýmkoľvek ľudským votrelcom s delfíny skákavé ktoré sú veľmi zvedavé na človeka). Ďalším vedľajším účinkom, ktorý sa zriedka pozoruje, je malá znalosť reprodukčnej biológie zvieraťa, ale predpokladá sa, že k teleniu dochádza od konca zimy do skorej jari. Celková populácia tohto druhu nie je známa, predpokladá sa však, že je ohrozená - avšak kvôli chýbajúcemu sčítaniu ľudu je uvedená v zozname druhov IUCN (Medzinárodná únia pre (ochrana prírody a prírodných zdrojov). Stále prebiehajú snahy o vysledovanie a zistenie, koľko ich je, koľko je zdravých a či potrebujú medzinárodnú ochranu od IUCN.

Zaujímavý fakt : Najjužnejšie pozorovanie bolo v Drakeovom priechode na 58 ° j. Š., Čo je oblasť vody medzi Antarktídou a Južnou Amerikou v najjužnejšom bode Južnej Ameriky a v najsevernejšom bode Antarktídy.

Kresba sviňuchy okuliarnatej Alessiom Marruccim zo Švajčiarskej spoločnosti pre veľryby (Cetacean Society), 2007, s licenciou podľa GFDL