Tajomník Bird

REKLAMA Zdroj obrázku

Tajomník Bird The Tajomník Bird (Sagittarius serpentarius) je veľký dravec príbuzný jastrabom a orlom. Tento veľký suchozemský dravý vták je endemitom otvorených trávnych porastov v subsaharskej Afrike. Tajomník Bird je známy tým, že je prominentným znakom Sudánu a Južnej Afriky a objavuje sa na erbe oboch národov.

šteňa čivava teriér mix



Sekretárske vtáky sa nazývajú preto, že na zadných stranách hláv majú podobné brko-vé hrebene, ktoré pripomínajú úradníčky z 18. storočia s perami zastrčenými do parochní.

Sekretársky popis vtákov



Tajomný vták vyzerá skôr ako bocian alebo žeriav ako dravý vták. Tieto vysoké vtáky môžu merať 1,3 až 1,4 metra na výšku, hmotnosť 3,3 kilogramu a rozpätie krídiel viac ako 2 metre. Sekretársky vták má malú hlavu s malými očami a zahnutý zobák. Jeho operenie je svetlo modrasté / sivé a má červeno sfarbenú tvár. Letkové perie je čierne a má čierne perie na stehnách a na zadnej strane hláv. Ich nohy sú dlhé a silné a používajú sa na štrajkovanie a prenasledovanie koristi.

Sekretárske vtáky majú na chvoste 2 stredné pretiahnuté perá, ktoré im počas letu presahujú nohy. Na nohách majú tvrdé váhy, ktoré im pomáhajú chrániť nohy pred bodnutím hadom. Sekretárske vtáky nemajú uchopovacie prsty ako iné dravé vtáky, ich prsty sú naopak silné a tupé s krátkymi zakrivenými pazúrmi na koncoch. Muži aj ženy majú podobný vzhľad.

Sekretár vtáčieho biotopu

Sekretárske vtáky uprednostňujú otvorené trávnaté porasty, stepi a savany s bodkovanými stromami. Žijú v oblastiach, kde je tráva pomerne krátka, takže pri prechádzaní ľahšie vidia korisť. Stavajú veľké hniezda na akáciových stromoch alebo tŕňových stromoch vyrobených z dlhých, plochých vetvičiek a trávy a môžu merať 8 stôp širokú a 1 stopu hlbokú. Hniezda z roka na rok pribúdajú. Hniezda sa vracajú tesne pred zotmením a po dňoch lovu na zemi prenocujú cez noc. Sekretárske vtáky sa vyhýbajú lesom a hustým kríkom, pretože by mohli obmedziť ich pohyb.

Sekretárska vtáčia diéta

Sekretárske vtáky sú denné mäsožravé dravce, ktoré sa živia rôznymi druhmi koristi. Sú známi svojou schopnosťou zabíjať hady na afrických trávnatých plochách. Sekretársky vták môže denne cestovať viac ako 30 kilometrov pri hľadaní hadov, hmyzu a iných zvierat. Živia sa hadmi, ako sú Adders alebo dokonca Cobras, ale skonzumujú tiež jašterice, obojživelníky, hlodavce a vtáčie vajcia. Malé zvieratá sa konzumujú vcelku, väčšia korisť je však pred konzumáciou usmrtená.

Nebezpečná korisť, ako sú hady, sa najskôr našpúlia, aby ich omráčili, a potom sa im nakloní za krk, aby ich zabila. Sekretársky vták tiež pečiatkuje na zemi svojimi veľkými chodidlami s hrubými prstami, aby korisť vyplavil z úkrytu.

Tajomník správania vtákov



Sekretárske vtáky sú teritoriálne a zaberajú oblasti asi 40 - 50 kilometrov štvorcových. Aj keď je sekretársky vták dobrým letcom, väčšinu času trávi na zemi. Letí dobre, ale pred odletom zo zeme potrebuje dlhý rozbeh. Sekretárske vtáky sa pária na celý život a hoci mimo obdobia rozmnožovania môžu byť osamelé, druhá polovica páru zvyčajne nie je ďaleko. Sekretárske vtáky takmer stále mlčia. Jediný zvuk, ktorý vydávajú, je škrekotavý zvuk pri zobrazení pre partnera.

Sekretárka pre reprodukciu vtákov

Námluvy zahŕňajú vzájomné prejavy vzájomného prenasledovania s krídlami roztiahnutými dozadu a dozadu, podobne ako pri prenasledovaní pozemskej koristi. Párenie sa uskutočňuje buď na zemi, alebo v ich veľkých hniezdach vysoko na akáciových stromoch. Samica znáša 2 - 3 oválne, bledozelené vajcia v priebehu 2 - 3 dní. Vajcia s hrubou textúrou sú samicami inkubované po dobu 45 - 50 dní.

Mladé sekretárske vtáky majú na tvárach žltú farbu a páperové perie. Kŕmia ich opakovaným jedlom od rodičov. Mláďatá môžu mávať krídlami vo veku 60 dní a preletieť okolo 80 dní. Aj keď väčšinu času stále zostávajú v hniezde, vydávajú sa na expedície so svojimi rodičmi, ktorí ich učia poľovníckym schopnostiam.

Stav tajomníka ochrany vtákov

Sekretársky vták je klasifikovaný ako „najmenej znepokojený“, hoci mláďatá sú zraniteľné voči iným dravým vtákom, ak sú ponechané osamote v hniezdach, a samotnému sekretárskemu vtákovi hrozí strata biotopu a odlesňovanie. Tento druh sa stal chráneným vtákom v roku 1968 na základe Afrického dohovoru o prírode a prírodných zdrojoch.