Fotografie a fakty o pieskovej mačke

Piesková mačkaMačka piesková (Felis margarita) žije vo veľmi horúcich púštiach ako Sahara, Arabská púšť a púšte Iránu a Pakistanu. Ich labky sú pokryté dlhou kožušinou, aby ich chránili pred horúcimi pieskami. V noci vyráža piesková mačka loviť hmyz, hlodavce a jašterice. Cez deň sa piesková mačka skrýva v tieni skál. Žije v extrémnych podmienkach, pretože teploty môžu cez deň vystúpiť na asi 52 ° C a v noci až na -5 ° C. Najvýraznejšou charakteristikou sú ich veľké ušnice. Používajú svoje vysoko vyvinuté uši na lokalizáciu podzemných pohybov v noci na korisť. Piesočné mačky sú známe svojimi vynikajúcimi kopacími schopnosťami, pomocou ktorých vyhrabávajú nory, aby unikli slnečnému žiareniu. Môžu tiež ležať na chrbte mimo svojej nory, aby stratili vnútorné teplo. Je známe, že pieskové mačky zatvárajú oči v noci, keď sa k nim priblížia ľudia, a preto je ťažké ich vidieť, pretože ich oči nesvietia.
Ktoré zoologické záhrady ich majú?
Zoologický park Saint Louis (Spojené štáty)

Mačka piesková, piesočná duna, je uvedená na zozname Červeného zoznamu ohrozených druhov IUCN ako takmer ohrozená (NT), je blízko kvalifikácie alebo pravdepodobne bude mať nárok na zaradenie do ohrozenej kategórie v blízkej budúcnosti.

Pomenovania pre pieskovú mačku
Mláďaťu / dieťaťu pieskovej mačky sa hovorí „mačiatko“. Ženy sa nazývajú „kráľovná“ a muži „tom“. Skupine pieskových mačiek sa hovorí „klaun, neporiadok, vrhnutie sa, roznietenie (mladé), rozpaky (mladé)“.
Krajiny
Alžírsko , Čad , Egypt , Izrael , Jordan , Kazachstan , Kuvajt , Maroko , Niger , Omán , Pakistan , Katar , Saudská Arábia , Turkménsko , Spojené Arabské Emiráty , Uzbekistan a Jemen
Biotopy pieskových mačiek
Púšť a Horúca púšť
Niektoré fakty o
Piesková mačka



Hmotnosť dospelých : 2,75 kg (6,05 libier)

Maximálna životnosť : 14 rokov



Splatnosť žien: 274 dní



Gravidita: 67 dní

Veľkosť vrhu: 5

Vrh za rok: 2



Váha pri narodení : 0,056 kg (0,1232 libier)

Zdroj: AnAge , pod licenciou DC

Viac zvierat začínajúcich na S