Preuss’s Monkey

REKLAMA Zdroj obrázku

Preuss’s Monkey (Cercopithecus preussi), tiež známy ako Preuss’s Guenon, je denný primát, ktorý suchozemsky žije v horských lesoch až do výšky 2 500 metrov od východnej Nigérie, západného Kamerunu a Bioka v Rovníkovej Guinei.

býčia doga zmiešaná s laboratóriom

Preussova opica sa niekedy klasifikuje ako poddruh opice L’Hoest’s (C. lhoesti). Preuss’s Monkey je všežravec a hoci konzumuje predovšetkým ovocie a listy, konzumuje aj hmyz. Je známy príležitostným nájazdom na plodiny. Preuss’s Monkey má tmavé sfarbenie s bielou bradou. Váži až 10 kilogramov.

Jednotky Preuss’s Monkey pozostávajú z jedného dospelého muža a niekoľkých žien a dospievajúcich a zvyčajne pozostávajú z približne 17 osôb. Samice rodia slobodné mláďatá približne raz za tri roky. Preuss’s Monkeys dospievajú vo veku 4 rokov a majú životnosť 31 rokov ars.



Preuss’s Monkey je ohrozený druh v dôsledku straty biotopu a lovu. Je to jeden z druhov, ktoré žijú v Guinejských lesoch západnej Afriky. Existujú dva poddruhy opice Preuss’s Monkey, opice kamerunskej Preuss’s (Cercopithecus preussi preussi) a opice Bioko Preuss’s Monkey (Cercopithecus preussi insularis).

Rod: Cercopithecus - Sclater’s Monkey



Sclater’s Monkey (Cercopithecus sclateri) je opica Starého sveta, ktorú ako prvý opísal Reginald Innes Pocock v roku 1904 a pomenoval ju po Philipovi Sclaterovi. Je to denná opica, ktorá žije na stromoch dažďových pralesov a tropických oblastí Nigérie a Beninu.

Sclater’s Monkey by sa nemala zamieňať s príbuznými a podobne pomenovanými druhmi, guenonmi bielokrkými (Cercopithecus erythrogaster). Strava opice Sclater’s Monkey nie je známa, je však pravdepodobné, že to bude všežravec, ktorý si doplní stravu rastlinnými časťami a hmyzom na základe iných príbuzných druhov.

Sclater’s Monkeys žijú v jednotkách od 4 do 30 osôb. Samec váži od 3 - 4 kilogramov a samica váži 2,5 - 3,5 kilogramu. Samica rodí jedno mláďa, čo je faktorom znižovania populácie. Predpokladalo sa, že Sclater’s Monkey vyhynul až do roku 1988.

Existuje päť samostatných populácií, ktoré žijú v Nigérii a sú rozptýlené pozdĺž rieky Niger a jej delty. Dve z týchto populácií žijú v blízkosti miest, ktoré ich považujú za posvätné tvory. Ostatné tri populácie sú veľmi lovené. Každá z chránených populácií pozostáva z asi 250 jedincov.

Sclater’s Monkey je stále považovaný za ohrozený druh a je takmer vyhynutý kvôli znižovaniu populácie. Dnes je jeho územie chránené a považuje sa za svätú zem, kde je obmedzený lov a ťažba dreva. Sclater’s Monkey je jedným z druhov, ktoré žijú v ohnisku biologickej diverzity Guinejských lesov západnej Afriky.

Rod: Cercopithecus - opica belasá



Opica belasá (Cercopithecus erythrogaster), tiež známy ako Red-bellied Monkey, je denná opica, ktorá žije na stromoch dažďových pralesov alebo tropických oblastí Nigérie a Beninu. Opica belorítka je zvyčajne plodonosná, ale v strave sa nachádza aj hmyz, listy a plodiny.

Opica bielokrká obvykle žije v malých skupinách po 4 až 5 jedincoch, boli však objavené niektoré skupiny po 30 a viac jedincoch. Niektoré mužské opice blúdia samy. Opice bielokrké sú stromové, žijú vo vlhkom tropickom pralese a v najvlhších častiach suchého tropického lesa, možno ich však nájsť aj v sekundárnych kríkoch a na starej poľnohospodárskej pôde.

Muži vážia od 3,5 - 4,5 kilogramu a ženy vážia 2 - 4 kilogramy. Ženy rodia jedno mláďa, čo je faktorom znižovania populácie. Opica belasá bola kedysi považovaná za vyhynutú kvôli neustálemu lovu srsti svojho jedinečného červeného brucha a bielych predných nôh. V roku 1988 však bola blízko rieky Niger nájdená malá skupina.

Opica bielokrká je pre svoj klesajúci počet stále považovaná za ohrozený druh. Dnes je jeho územie chránené a považuje sa za svätú zem, kde je obmedzený lov a ťažba dreva. Je to jeden z druhov, ktoré žijú v Guinejských lesoch západnej Afriky.

Existujú dva poddruhy opice belasej: guenon červenobruchý (Cercopithecus erythrogaster erythrogaster) a nigérijský guenon bielokrký (Cercopithecus erythrogaster pococki).

Rod: Cercopithecus - opica vlk Mona

Vlčia Mona Monkey (Cercopithecus wolfi) je opica Starého sveta z čeľade Cercopithecidae. Aj keď sa v súčasnosti označuje ako úplný druh, zahŕňa tri poddruhy:

C. w. vlk, ktorý sa nachádza v južnej Zairskej kotline medzi riekami Zair a Kasai,

C. w. pyrogaster, ktorý sa nachádza južne od riek Kasai a….

C. w. elegans, ktorý sa nachádza medzi riekami Lomami a Lualaba.

Vlk Mona Monkeys nie je uvedený ako ohrozený. O ekológii tohto druhu je známe veľmi málo, je však známe, že tento druh sa vyskytuje predovšetkým v nížinných lesoch a tiež obýva svahové a močiarne lesy. Nie sú k dispozícii dostatočné údaje o použití a preferenciách ich biotopov, hustote druhov a interšpecifických vzťahoch s inými primátmi - tieto subjekty sa stále skúmajú.