Opice starého sveta

REKLAMA Zdroj obrázku

Opice starého sveta sú skupina primátov, ktoré patria do super čeľade Cercopithecoidea.

Opice Starého sveta sú na rozdiel od ľudoopov v tom, že väčšina z nich má chvosty (priezvisko znamená „opica s chvostom“) a na rozdiel od opíc Nového sveta nie sú ich chvosty nikdy chápavé.

mix bieleho boxerského boxu

Niektoré druhy opíc starého sveta obývajú tropické dažďové pralesy, iné žijú na suchých trávnatých porastoch alebo dokonca v horských oblastiach so silným zimným snehom.



Existuje najmenej 78 druhov opíc Starého sveta v dvoch podrodinách, Cercopithecinae, čo sú hlavne africké druhy, avšak táto podčeľaď zahŕňa rozmanitý rod makakov, ktoré sú ázijské a severoafrické. Colobinae, ktorá je druhou podrodinou, zahŕňa väčšinu ázijských rodov a tiež africké opice colobus. Opice v oboch skupinách sú pomerne veľké a sú veľké asi ako malé až stredne veľké psy.

Niekoľko opíc zo Starého sveta má výrazné výrazné črty, ako sú štruktúry tváre a sfarbenie určitých častí ich anatómie. Napríklad opica Colobus má pahýľ pre palec, opica Proboscis má veľmi zvláštny nos a opice s čenichom nosom nemá vôbec žiadny nos. Mandril má červený penis a orgovánový miešok a dominantný muž skupiny všetkých mužov má jasne sfarbenú tvár. Všetky tieto malé, ale charakteristické znaky určujú ich individualitu.

Opice Starého sveta sú dnes pôvodom z Afriky a Ázie, je však známe, že v Európe boli prítomné aj z fosílnych záznamov. Zahŕňajú mnoho z najznámejších druhov primátov (okrem človeka).

Väčšina opíc zo Starého sveta je aspoň čiastočne všežravá, ale všetky majú radšej rastlinnú hmotu, ktorá tvorí podstatnú časť ich potravy. Najviac vegetariánske sú opice listové, ktoré sa vyskytujú predovšetkým na listoch a jedia iba malé množstvo hmyzu, zatiaľ čo ostatné druhy konzumujú hlavne ovocie, avšak konzumujú tiež takmer všetky dostupné potraviny, ako sú kvety, listy, cibule a oddenky. , hmyz, slimáky a dokonca aj malé stavovce.

Obdobie gravidity samíc opíc u opíc Starého sveta trvá päť až sedem mesiacov. Narodenia sú zvyčajne slobodné, aj keď rovnako ako u ľudí, aj tu sa občas vyskytujú dvojčatá. Mláďatá sa rodia pomerne dobre vyvinuté a od narodenia sú schopné lipnúť na svojej matke kožušinou. V porovnaní s väčšinou ostatných cicavcov trvá pohlavné dospievanie dlho, pričom pre väčšinu druhov sú typické štyri až šesť rokov.

U väčšiny druhov dcéry zostávajú so svojimi matkami po celý život, takže základnou sociálnou skupinou u opíc Starého sveta je matrilineálna skupina (systém, v ktorom patrí k rodovým matkám). Muži odchádzajú zo skupiny, keď dospievajú, a nájdu si novú jednotku, aby sa pridali. U mnohých druhov žije s každou skupinou iba jeden dospelý muž, ktorý vyháňa všetkých súperov, iní sú však tolerantnejší a vytvárajú si hierarchické vzťahy medzi dominantnými a podriadenými mužmi. Veľkosti skupín sú veľmi variabilné, dokonca aj medzi druhmi, v závislosti od dostupnosti potravy a iných zdrojov.

Približný rozsah pre opice starého sveta pokrýva Afriku, strednú až južnú Áziu, Indiu a Japonsko. Pozrite sa na mapu dosahu nižšie:

pevný biely nemecký ovčiak