Obrázky a fakty zo severnej viscachy

Severná viscachaSeverná viscacha ( Lagidium peruanum ), ktorý sa tiež niekedy nazýva severská hora viscacha, je hlodavec a člen čeľade činčilitých, kam patria aj činčily. Týchto malých chlapcov nájdete v severnom Peru Čile a príp Bolívia a Ekvádor . Aj keď sa zvyčajne vyskytujú medzi hranicami dreva a snehu v Andách v nadmorských výškach od 3 000 do 5 000 metrov - alebo 10 000 stôp až 16 000 stôp - nachádzajú sa aj v nízkych pobrežných rozsahoch iba 300 metrov - alebo 980 m nohy. Severná viscacha je navyše jedným z iba 70 druhov cicavcov, ktoré žijú v jedinečných lesoch Winter Rainfall-Valdivian Forests v Čile.

Severné viscachas vytvára svoje nory v štrbinách skalnatého biotopu, ktorý uprednostňujú, a žije vo veľkých kolóniách, ktoré môžu obsahovať až 80 zvierat. Severná viscacha nie je územné zviera, ale kolónie majú tendenciu byť od seba navzájom vzdialené určitou vzdialenosťou.

Severné viscachas vyzerajú trochu ako kríženec veveričky a králika. Majú veľké uši pre svoje telá, mäkkú, hustú srsť a huňatý skrútený chvost. Severné viscachas, ktoré žijú v nižších nadmorských výškach, majú zvyčajne šedú farbu, zatiaľ čo tie, ktoré žijú vyššie, bývajú hnedé. Kožušina na spodnej časti tela je svetlejšia ako ich vrchné časti a môže byť biela, bledosivá alebo žltá. Konce ich dlhých chvostov sú tmavšie ako zvyšok tela severnej viscachy, zvyčajne majú hrdzavú alebo čiernu farbu.

Tieto hlodavce vážia v priemere asi 1,25 kilogramu alebo 2,75 libry a na dĺžku sú približne 300 až 450 milimetrov alebo asi 12 až 17 palcov, s výnimkou ich chvostov. Dlhý chvost tohto zvieraťa má obvykle dĺžku asi 200 až 400 milimetrov alebo 8 až 16 palcov.

Skalnaté územie, v ktorom žije severná viscacha, má riedku vegetáciu, takže malý bylinožravec sa živí odolnými trávami, ktoré dokážu prežiť v tomto trochu drsnom prostredí. Obeduje tiež lišajníky a machy. Severné viscachas sa zvyčajne kŕmia vo večerných hodinách a v skorých nočných hodinách. Ich denné hodiny sa zvyčajne trávia vyhrievaním sa na slnku na skalách.

Severná viscacha je základom Andská mačka strava. Loví ju tiež ľudí pre jedlo.

Severná viscacha je v súčasnosti uvedená na Červenom zozname IUCN ako druh najmenej znepokojujúceho. Predpokladá sa, že je to široko rozšírený druh so zdravou populáciou.

Obrázok severnej viscachy od Alexa Leeho s licenciou pod Všeobecná licencia Creative Commons Attribution 2.0 .

Severná viscacha je uvedená ako najmenej znepokojujúca (LR / lc) s najnižším rizikom. Nespĺňa podmienky pre viac rizikovú kategóriu. V tejto kategórii sú na červenom zozname ohrozených druhov IUCN zahrnuté rozšírené a početné taxóny

Krajiny
Peru
Niektoré fakty o
Peruánska hora viscacha



Hmotnosť dospelých : 1,25 kg (2,75 libier)

laboratórium zmiešané so šteniatkami pitbull

Zrelosť žien: 365 dní



Mužská splatnosť: 365 dní



Gravidita: 140 dní

Odstavenie: 59 dní

vzácne farby nemeckého ovčiaka

Veľkosť vrhu: 1

psy havanských pudlov



Vrh za rok: 2

Váha pri narodení : 0,18 kg (0,396 libier)

Zdroj: AnAge , pod licenciou DC




Viac zvierat začínajúcich na N