Hroch

REKLAMA Zdroj obrázku

The Hroch (hippopotamus amphibius) je tretí najväčší žijúci suchozemský cicavec na zemi. Prvý najväčší je slon a druhý biely nosorožec. Samec hrocha sa nazýva ‘býk’, samica hrocha sa volá ‘krava’ a hroch sa nazýva ‘teľa’.

Hroch je veľký africký cicavec, ktorý sa živí väčšinou rastlinami, jeden z iba dvoch existujúcich a tri alebo štyri nedávno vyhynuté druhy z čeľade „Hippopotamidae“.

mix doga a labrador

Hroch má priemernú dĺžku života asi 45 rokov v divočine a 50 rokov v zajatí.



Existujú dva druhy hrocha -

the Hroch obyčajný (tiež nazývaný hroch riečny) (hippopotamus amphibius)

a

the Trpasličí hroch (Choeropsis liberiensis alebo Hexaprotodon liberiensis)

Pred poslednou dobou ľadovou bol hroch rozšírený v severnej Afrike a Európe a mohol žiť v chladnejšom podnebí za podmienky, že voda počas zimy nezamrzla. Hroch dnes vyhynul v Egypte, kde bol známym zvieraťom Nílu až do historických čias. Počas holocénu na Madagaskare vyhynuli až 3 druhy madagaskarského hrocha, jeden z nich za posledných 1 000 rokov.

Madagaskarské hrochy boli menšie ako moderný hroch, pravdepodobne procesom ostrovného nanizmu (proces znižovania veľkosti veľkých zvierat, hlavne cicavcov, keď je ich genofond obmedzený na veľmi malé prostredie). Existujú fosílne dôkazy o tom, že mnoho malgašských hrochov bolo lovených ľuďmi, čo je pravdepodobný faktor ich prípadného vyhynutia.

Hroch je polovodný cicavec, ktorý obýva rieky a jazerá v subsaharskej Afrike vo veľkých skupinách do 40 hrochov. Počas dňa zostávajú chladné tým, že zostávajú vo vode alebo v blate; rozmnožovanie a pôrod sa vyskytujú vo vode, kde územné býky predsedajú úseku rieky. Hrochy sa vynárajú za súmraku a pasú sa na tráve. Zatiaľ čo hrochy ležia blízko seba na územiach vo vode, pastva je osamelá činnosť a hrochy nie sú teritoriálne na súši.

Oči, uši a nozdry hrocha sú umiestnené vysoko na streche lebky. To im umožňuje byť vo vode s väčšinou tela ponoreným do vôd a bahna tropických riek, aby zostali chladní a zabránili úpalu. Hrochy potrebujú vodu dostatočne hlboko, aby ich zakryli, a to v dochádzkovej vzdialenosti od pastvín. Hrochy sa musia ponoriť do vody, pretože ich tenká nahá pokožka je citlivá na prehriatie a dehydratáciu.

Charakteristika hrocha



Informácie o plemene psa Carolina

Hrochy sú priemerne dlhé 3,5 metra (11 stôp), vysoké 1,5 metra (5 stôp) vysoké po plecia a vážia od 1 500 kilogramov do 3 200 kilogramov. Hrochy sú približne rovnako veľké ako nosorožec biely a odborníci často diskutujú o tom, ktoré z nich je po slone ďalším najväčším suchozemským zvieraťom. Zdá sa, že hrochy samce pokračujú v raste po celý život, zatiaľ čo samice hrochov dosahujú maximálnu hmotnosť vo veku okolo 25 rokov.

informácie o šteniatkach hračiek pudla

Ženské hrochy sú menšie ako ich mužské náprotivky a bežne vážia najviac 1 500 kilogramov. Vyššie uvedená hodnota 3 500 kilogramov sa často uvádza ako horná hranica hmotnosti pre mužského hrocha. Boli však zdokumentované väčšie exempláre, vrátane jedného hrocha, ktorý vážil asi 4 500 kilogramov a meral na dĺžku asi 5 metrov.

Aj keď sú hrochy objemné, na zemi môžu bežať rýchlejšie ako človek. Existujú odhady ich rýchlosti behu od 30 kilometrov za hodinu (18 míľ za hodinu) do 40 kilometrov za hodinu (25 míľ za hodinu), alebo dokonca 50 kilometrov za hodinu (30 míľ za hodinu). Hroch dokáže tieto vyššie odhady udržať iba na pár stovkách metrov alebo yardoch.

Napriek fyzickej podobnosti hrochov s ošípanými a inými suchozemskými párnokopytníkmi, ich najbližšími žijúcimi príbuznými sú kytovci vrátane veľrýb a sviňúch.

Hrochy majú malé nohy, relatívne k ostatným megafaunám (skupinám veľkých zvierat), pretože voda, v ktorej žijú, znižuje hmotnostné zaťaženie. Rovnako ako iné vodné cicavce, aj hroch má veľmi málo chlpov.

Chovanie hrocha

Hrochy sú vysoko teritoriálne cicavce. Samec hrocha často označuje svoje územie pozdĺž brehu rieky, z ktorého čerpá hárem ženských hrochov, a zároveň ho bráni pred ostatnými mužskými hrochmi. Mužské hrochy sa navzájom vyzývajú hrozivými priepasťami. Ich špičáky sú dlhé 50 centimetrov a používajú hlavu ako baranidlo, najmä proti súperiacim mužom pri bojoch o územie.

Pretože do ich biotopu často zasahujú poľnohospodári a turisti a pretože sú také teritoriálne, je hroch najnebezpečnejším zvieraťom v Afrike. Hrochy zabíjajú krokodíly a levy a sú dokonca zodpovedné za viac ľudských úmrtí ako akékoľvek iné africké zviera. Hroch neloví ľudí, dôrazne však bráni svoje vlastné územie. K hrochom pristupujte opatrne, alebo k nim vôbec nepristupujte.

Bolo opísaných päť poddruhov hrochov na základe morfologických rozdielov v ich lebkách a geografických rozdielov.

  • H. a. amphibius (nominovaný poddruh), ktorý sa tiahol od Egypta, kde dnes vyhynuli po rieke Níl do Tanzánie a Mozambiku.

  • H. a. kiboko v oblasti afrického mysu Horn, v Keni a Somálsku. Kiboko je svahilské slovo pre hrocha. Majú širšie nazály a hlbšiu medzirebrovú oblasť.

  • H. a. capensis zo Zambie do Južnej Afriky. Najviac sploštená lebka poddruhu.

    čo je modrý podpätok
  • H. a. tschadensis v celej západnej Afrike do, ako už názov napovedá, do Čadu. Trochu kratšia a širšia tvár, s výraznými obežnými dráhami.

  • H. a. constrictus v Angole, na juhu Demokratickej republiky Kongo a Namíbii. Pomenovaný pre svoju hlbšiu preorbitálnu konstrikciu.