Fotografie a fakty väčšieho rozsahu

Väčšie strúhanieČím väčšia je sila ( Galictis vittata ) pripomína tenkého medveďa ( Mellivora capensis .) Oba druhy sú príbuzné. Obaja patria do rodiny lasíc. Časť „grison“ v ich bežnom názve je anglická variácia francúzskeho slova pre sivú „gris“. Rovnako ako jazvec medový, aj väčšia zver je temperamentným mäsožravcom. Väčšia sila je taká tvrdá, že sa nevie, čo keby ich tvorovia mimo ľudí lovili.

Našťastie pre veľké gris aj pre jazveca medového sa nestretávajú, pretože žijú na rôznych kontinentoch. Jazvec medový žije v Afrike, zatiaľ čo medveď väčší žije v Strednej a Južnej Amerike. Jeho rozsah siaha až na sever do Mexika a na juh až do Mexika Brazília . Medzinárodná únia pre ochranu prírody (IUCN.) Neuvádza ako ohrozený alebo ohrozený druh tento druh. Môže to byť spôsobené ich prispôsobivosťou. Udomácňujú sa na rôznych biotopoch vrátane trávnatých porastov a dažďových pralesov. Darí sa im aj v zajatí a boli vyškolení na lov činčily a ďalšie malé zvieratá pre ľudí.

Fyzický vzhľad

Hlava, predné končatiny a spodná strana väčšieho hrudníka sú pokryté krátkou čiernou kožou čiernej farby, zatiaľ čo chrbát, boky a zadné nohy sú pokryté dlhšou striebristo šedou kožušinou. Telo je dlhé a štíhle, zadné končatiny sú vyššie ako temeno hlavy zvieraťa. Hlava je klinovitého tvaru s malými, zaoblenými ušami a malými tmavými očami. Nohy sú porovnateľne krátke, aby udržali väčšiu silu pri zemi.

Samce obyčajne rastú väčšie a ťažšie ako samice. Dospelí od nosa po spodok chvosta dorastajú do dĺžky tela 18 až 22 palcov (47 až 55 centimetrov). Chvost môže dorásť kdekoľvek od 5,5 do 8 palcov (14 až 20 centimetrov). Dospelí vážia od 3,25 do 4,5 libier (1,5 až 2 kilogramy.)

Životný cyklus a správanie

Väčšia grónia žije pri vode, pod skalnými útvarmi alebo pod koreňmi stromov. Dospelí žijú v párených pároch, ale niekedy žijú sami. Toto stvorenie je prudko teritoriálne a bojuje s akoukoľvek ďalšou väčšou grimasou, ktorá prechádza cez jeho územie. Priemerná veľkosť územia je 4,2 štvorcových kilometrov. Väčšie dážďovky spia cez deň a lovia v noci, za súmraku a za úsvitu. Jedia ovocie, ale väčšinou jedia mäso z veľkého hmyzu, žiab, hadov, jašteríc, vtákov, vajec, mláďat a malých cicavcov, ako sú myši.

Doba párenia je v októbri. Po 40 dňoch tehotenstva samica porodí 2 až 4 mláďatá, niekedy sa im hovorí „šteniatka“. Samica väčšinu práce vychováva a učí loviť. Dojčí ich iba pár týždňov. Vďaka šťastiu môže väčšia mrzlina žiť 10,5 rokov.

Obrázok väčšej grissy od Tony Hisgett , pod licenciou Creative Commons Attribution 2.0 Generic preukaz.

Kľúčové slová: nočný , denné



Greater grison je uvedený ako najmenej znepokojený (LR / lc), s najnižším rizikom. Nespĺňa podmienky pre viac rizikovú kategóriu. V tejto kategórii sú na červenom zozname ohrozených druhov IUCN zahrnuté rozšírené a početné taxóny

Krajiny
Belize , Bolívia , Brazília , Kolumbia , Kostarika , Ekvádor , Francúzska Guiana , Guatemala , Guyana , Honduras , Mexiko , Nikaragua , Panama , Peru , Surinam a Venezuela
Niektoré fakty o
Grison

Hmotnosť dospelých : 2,3 kg (5,06 libier)



Maximálna životnosť : 13 rokov



Gravidita: 40 dní

Veľkosť vrhu: 2

Zdroj: AnAge , pod licenciou DC



Viac zvierat začínajúcich na G