Plameniak veľký

Zdroj obrázku

Zo šiestich druhov plameniakov na našej planéte je plameniak obyčajný (Phoenicopterus roseus) najbežnejším a najrozšírenejším členom čeľade plameniakov.



Plameniak veľký je ľahko identifikovateľný, farebný brodivý vták a často sa vyskytuje v plameňoch vo veľkých slaných jazerách po celej Afrike.

Tieto slávne ružové vtáky sa nachádzajú v teplých vodných oblastiach na mnohých kontinentoch a vyskytujú sa tiež v Ázii v pobrežných oblastiach Indie a Pakistanu, Strednej Ameriky, Južnej Ameriky, Karibiku a v južnej Európe.



Keď sa plameniaky hrnú dohromady, označuje sa to ako „kolónia“ alebo „stojan“.



Najbližšími príbuznými plameniaka veľkého sú plameniak čílsky, plameniak karibský a plameniak malý. Neexistujú poddruhy plameniaka veľkého.

Charakteristika plameniaka väčšieho

Plameniak plameniak je najväčší druh plameniakov. Je vysoký asi 1,5 metra a váži medzi 2 - 4 kilogramami. Plameniak veľký má rozpätie krídiel medzi 1,4 a 1,7 metra (4,5 - 5,5 stopy). Veľké rozmery plameniaka veľkého umožňujú, aby sa brodil do hlbšej vody ako väčšina ostatných plameniakov.

Perie plameniaka je ružovo-biele farby s červenými prikrývkami krídla a čiernym primárnym a sekundárnym perím. Ich dlhé bankovky ohýbajúce sa nadol sú ružové s čiernou špičkou a ich dlhé, tenké nohy sú tiež ružové. Plameniaky veľké majú zvláštne tvarované hlavy na dlhých, štíhlych, zakrivených krkoch s výrazným ohnutím smerom nadol. Plameniaky majú žlté oči.

Habitat plameniaka veľkého



Plameniaky veľké sa vyskytujú v rôznych biotopoch slaných vôd vrátane slaných alebo zásaditých jazier, ústia riek, plytkých pobrežných lagún a bahenných plání. Plameniak obyčajný zriedka obýva oblasti so sladkou vodou, okrem toho, že používa sladkovodné prívody na kúpanie a pitie. Plameniaky, ktoré žijú mimo trópov, často na zimné mesiace migrujú do teplejšej klímy.

Diéta z plameniakov

Plameniaky veľké sú všežravce a kŕmidlá pre filtre. Plameniaky sa kŕmia hlavne cez deň a pomocou svojich dlhých nôh a nôh s webovými vláknami rozvíria dno vody, kde potom zametajú svoje účty hlavou dole cez vodu. Plameniak plameniaka má štruktúru podobnú filtru, ktorá slúži na odstránenie potravy z vody pred vypustením kvapaliny.

Voda je nasávaná cez čiastočne otvorený účet. Pretože je jazyk opäť vytlačený, oddeľuje chutné sústo vnútri rad tŕňov alebo lamiel pozdĺž okraja účtu. Zvyčajne sa kŕmia s hlavou úplne ponorenou do vody a môžu tak zostať až 20 sekúnd. Plameniaky pumpujú jazyk hore a dole, 5 - 6 krát za sekundu, a vytláčajú vodu zo zobáka.

čo je čierne ústa cur

Plameniaky sa živia aj mäkkýšmi, planktónom, krabmi, drobnými rybami a larvami hmyzu. Konzumuje sa aj rastlinný materiál vrátane semien a výhonkov trávy, rozpadajúcich sa listov a rias.

Ružové sfarbenie plameniaka pochádza z potravy kreviet a iných ružových kôrovcov.



Perie plameniakov má zafarbené krásnou ružovo ružovou farbou vďaka farebným materiálom nazývaným karotenoidy v drobných krevetách, ktorými sa živia. Ak krevety nejedia, perie im zbledne. Plameniaky v zajatí bývajú bledšie ako voľne žijúce druhy, pokiaľ ich strava nie je doplnená. V zajatí sa kŕmia špeciálnym krmivom, ktoré obsahuje tieto prírodné pigmenty, aby sa zabezpečilo zafarbenie ich peria.

Väčšie správanie plameniakov

Plameniaky veľké sú spoločenskí vtáci a žijú spoločne v stádach alebo hustých kolóniách s počtom 10 - 12 vtákov, napríklad na Galapágoch, až po viac ako 20 000 vtákov na afrických slaných jazerách. Vo výnimočných prípadoch bolo pozorovaných až 200 000 párov. Tieto veľké kŕdle im dávajú bezpečie v číslach. Kŕdle zostávajú pevne zabalené a jednotlivci sú chránení pred predátormi ostatnými členmi kŕdľa, zatiaľ čo majú pri kŕmení hlavy sklonené k zemi.

Plameniaky veľké sú vokálne vtáky a navzájom sa udržiavajú v kontakte vytváraním hlbokého trúbenia, podobne ako u husi. Počas dvorenia volajú hlasno, ale počas kŕmenia majú tichší hovor.

Tieto nádherné ružové pobrežné vtáky sú prekvapivo dobrí plavci, ale majú tendenciu sa im dariť na plytkých bahenných plochách a lagúnach. Plameniaky veľké sú pozoruhodným pohľadom, keď sú v lete s dlhým, tenkým krkom vystretým vpredu a dlhými nohami vystretými za sebou. Kŕdle vytvárajú počas letu buď dlhé, koncové čiary, alebo nepravidelné tvary.

Plameniaky často vidíme stáť na jednej nohe. Predpokladá sa, že tento postoj udržuje skrytú nohu v teple medzi perím. Vo veľmi horúcich dňoch môžu plameniaky stáť na oboch nohách.

Plameniaky veľké nie sú teritoriálnymi vtákmi, ale budú si hniezdiť počas obdobia rozmnožovania. Plameniaky veľké majú málo prirodzených predátorov, ich vajcia a kurčatá však lovia iné vtáky vrátane bociana marabuánskeho.

Reprodukcia väčšieho plameniaka

Plameniaky veľké si stavajú hniezda v pároch. Hniezda sú vyrobené z tvrdeného bahna s plytkou priehlbinou na vrchu, hoci nie je k dispozícii bahno, hromada kameňov a zvyškov lemovaná trávou, vetvičkami a perím. Jeden z dvojice stojí nad miestom hniezda a zakriveným končekom odvádza medzi nohy s blatom blato. Bahno sa potom vtlačí na miesto pomocou účtu a nôh. Hniezdo každého páriaceho sa páru sa nachádza približne 1,5 metra (4,9 stôp) od susedných hniezd, takže kuriatko zostáva v bezpečí pred ostatnými chovnými pármi.

Plameniaky sa chovajú v priebehu apríla a mája, zatiaľ čo sa zhromaždili v skupinách na rozsiahlych, teplých a vodných bahenných plochách. Plameniaky sú monogamné, čo znamená, že páry zostávajú spolu po celý život. Na začiatku hniezdnej sezóny plameniaky predvádzajú veľkolepé ukážky skupinového dvorenia so synchronizovaným tancom, preeningom, naťahovaním krku a trúbením.

Rovnako ako všetky druhy plameniakov, aj samica plameniaka obyčajného kladie jedno kriedovo biele vajce na kôpku bahna v plytkej vode. Párový pár sa strieda pri inkubácii jedného vajíčka. Vajíčko sa vyliahne po 27 - 31 dňoch a rodičia pomáhajú kuriatku z vajíčka odtiahnutím kúskov škrupiny.

Mláďatá plameniaka veľkého

Mláďatá plameniakov sú po narodení sivé a biele a svoje ružové sfarbenie nevyvíjajú okolo 2 rokov. Kuriatko kŕmia najmenej prvé 3 - 4 týždne úplne rodičia, ktorí vylučujú krémovo ružovú tekutinu zvanú ‘plodinové mlieko’, ktorá pochádza z horného zažívacieho traktu rodičov. Každý rodič môže kŕmiť kuriatko týmto spôsobom a iné plameniaky môžu pôsobiť ako náhradné kŕmidlá.

Mláďatá sa po 10 týždňoch rozpadnú, ale v mesiaci žijú ešte ďalší mesiac. Mláďa sa narodilo s priamym zobákom, ktorý sa začne kriviť asi po jednom mesiaci, a dokáže správne filtrovať krmivo po dva a pol mesiaci. Prekvapivo je dospelý plameniak schopný lokalizovať svoje kuriatko od stoviek alebo tisícov ďalších kurčiat pomocou „volania“.

Plameniaky rastú úplne po 2 rokoch a sú schopné páriť sa po 3 rokoch. Väčšina plameniakov sa nebude rozmnožovať po prvýkrát, kým nedosiahnu vek 5 až 10 rokov. Plameniaky sa nemusia množiť, keď sú mokrade suché a potravy je málo. Niektoré roky sa ich kŕmne bazény hemžia životom a existuje veľa jedla, ktorým by mohli kŕmiť svoje kurčatá. Ostatné roky sú však bazény takmer prázdne. Výsledkom je, že plameniaky sa môžu množiť, iba ak sú vhodné podmienky.

mix amerického pitbull lab

Plameniak veľký sa môže v zajatí dožiť veku viac ako 60 rokov. Priemerná dĺžka života vo voľnej prírode je okolo 30 - 40 rokov.


Status zachovania ochrany plameniakov

Plameniak veľký je IUCN klasifikovaný ako „najmenej znepokojený“. Aj keď sú plameniaky početné a predpokladá sa, že v niektorých oblastiach ich pribúda, plameniak plameňák je náchylný na zmeny alebo narušenie svojho relatívne obmedzeného počtu miest rozmnožovania. Úspešnosť chovu sa často znižuje v dôsledku vyrušovania ľuďmi alebo znižovania vodných hladín, čo môže zvyšovať slanosť kŕmnych miest a ovplyvňovať tak potravinové zdroje.

Zmena podnebia a jej potenciálne účinky na hladinu mora a zrážky môžu mať preto v budúcnosti vážny dopad na miesta rozmnožovania. Plameniak veľký sa v zajatí chová celkom dobre a chovná populácia sa v súčasnosti chová na rôznych miestach.