Obrovské nočné obrázky a fakty

Väčší noctuleThe Giant Noctule ( Nyctalus lasiopterus ) je vzácny lietajúci cicavec tiež známy ako netopier veľký. Nachádzajú sa roztrúsené okolo Pyrenejského polostrova v juhozápadnej Európe, Balkánu v juhovýchodnej Európe a regiónu Ural v západnom Rusku. Videli ich tiež v Maroku a Líbyi v severnej Afrike, ako aj v Turecku, severnom Iráne a Kazachstane.

Tieto netopiere vážia približne 1,7 unce (50 gramov) a majú rozpätie krídel až 23 palcov (60 cm). Napriek svojmu malému vzrastu sú prekvapivo dravé a malé okolo vtáky ktorí migrujú v noci, sú v nebezpečenstve. V priebehu posledného desaťročia sa zistilo, že Giant Noctules počas letu prenasledujú, chytajú a jedia korisť vtákov.

Na navigáciu, hľadanie potravy a lov v tme používajú echolokáciu. Echolokujú v rámci konkrétnych frekvenčných rozsahov, ktoré sú nad sluchovým rozsahom vtákov, čo dáva netopierom počas lovu navrch. Letia vyššie vo vzduchu, viac ako 500 metrov, aby našli korisť, a vedci sa domnievajú, že jar a jeseň, vrcholiace mesiace migrácie vtákov, sú hlavnými loveckými obdobiami pre tieto dravé netopiere.

Počas špičkových migračných období sa strava obrovských noktúl skladá prevažne z passerínu alebo malých vtákov. Tieto vtáky sa chytia a zožerú na krídle vo vzduchu počas letu, a nie v hniezdach alebo bidlách. npr.org/templates/story/story.php?storyId=9605365 'title =' 'rel =' external '> tento článok . Hmyz je tiež dôležitým zdrojom potravy. Vo voľnej prírode majú niekoľko prirodzených predátorov vrátane sov, ktoré môžu počas letu odchytávať netopiere, rovnako ako Giant Noctules chytajú vtáky.

Pochádzajú z určitých krajín v Európe, severnej Afrike a západnej Ázii vrátane Španielska, Francúzska, Bulharska, Rumunska a Ukrajiny. Ich prirodzené prostredie tvoria zmiešané a listnaté lesy, ako aj zalesnené údolia riek. Giant Noctules sú veľmi závislé od dospelých lesov obsahujúcich staré stromy. Na prenocovanie v lete používajú duté stromy a počas zimných mesiacov skalné pukliny, ktoré sú obdobím zimného spánku. Staré budovy sú tiež bežnými úkrytmi.

Giant Noctules sú považované za takmer ohrozené zviera. Zdá sa, že ich populácia klesá hlavne z dôvodu odlesňovania. Prežitie týchto malých pozoruhodných tvorov ohrozuje najmä strata starých stromov, ktoré sú rozhodujúce pre podporu kolónií netopierov, a vyrušovanie ďalších miest na hniezdenie, napríklad starých budov.

Obrázok obrieho noctule od Nicol Harper, licencia pod Všeobecná licencia Creative Commons Attribution 2.5 .

Obrovský noctule je na Červenom zozname ohrozených druhov IUCN uvedený ako takmer ohrozený (LR / nt), je blízko kvalifikácie alebo pravdepodobne bude mať nárok na ohrozenú kategóriu v blízkej budúcnosti.

Krajiny
Alžírsko , Azerbajdžan , Bielorusko , Bosna a Hercegovina , Bulharsko , Chorvátsko , Francúzsko , Gruzínsko , Nemecko , Grécko , Maďarsko , Irán , Taliansko , Kazachstan , Líbya , Macedónsko , Moldavsko , Maroko , Portugalsko , Rumunsko , Rusko , Slovensko , Slovinsko , Španielsko , Švajčiarsko , Turecko , Ukrajina a Uzbekistan



Viac zvierat začínajúcich na G