Európsky zajac

Zdroj obrázku

The Európsky zajac alebo Zajac hnedý (Lepus europaeus) je druh zajaca pôvodom zo severnej, strednej a západnej Európy a západnej Ázie. Európsky zajac je cicavec prispôsobený na miernu otvorenú krajinu. Súvisí to s králikom, ktorý je v rovnakej rodine, ale iného rodu. Zajac poľný sa chová skôr na zemi ako v nore a pri úteku sa spolieha na rýchlosť. V porovnaní s králikom je väčších rozmerov, má dlhšie uši a dlhšie nohy.



Zajac poľný dorastá asi do 50 - 70 centimetrov a má chvostovú dĺžku 7 - 11 centimetrov.



Hmotnosť dospelého dospelého zajaca sa pohybuje medzi 2,5 a 6,5 ​​kilogramami. Vďaka dlhším nohám dokáže jazdiť rýchlosťou až 70 kilometrov za hodinu. Zajac európsky sú bylinožravce a ich strava sa v letných mesiacoch skladá z tráv a bylín a v zime sa mení na vetvičky a kôru. Zajac poľný je poľnohospodárom sadov známy ako škodca, pretože sa na konci zimy živí aj púčikmi mladých ovocných sadov.

Zajac obyčajný sú všeobecne plaché cicavce, ale ich správanie sa na jar mení. Mnohí sú videní za bieleho dňa, ako sa prenasledujú na lúkach. Toto správanie sa javí ako súťaže medzi samcami európskeho zajaca o dosiahnutie dominancie, ktorá im umožňuje lepší prístup k chovu samíc európskeho zajaca.

Počas ich jarných súťaží o dominanciu je možné vidieť mužov, ktorí predvádzajú takzvané „boxerské zápasy“ a udierajú si navzájom labkami. Najčastejšie to robia muži, je však známe, že ženy vykonajú tento čin udieraním samcov, keď nie sú pripravené na párenie alebo testovanie odhodlania samca.

Európsky zajac v Európe klesá kvôli zmenám v poľnohospodárskych postupoch. Medzi jeho prirodzených predátorov patrí orol skalný a mäsožravé cicavce ako Červená líška a Vlk.

Menšie zajace pôvodom z južnej Európy, ktoré sa predtým považovali za európske zajace, boli v posledných rokoch rozdelené ako samostatný druh, vrátane zajaca metlového v severnom Španielsku.