Fotografie a fakty o Dusky titi

Dusky titiExistuje veľa biológov, ktorí sa ešte musia dozvedieť o červenobruchých alebo tmavých titi ( Callicebus moloch ) až na jednu vec - pária sa na celý život. Dusky titis v zajatí sa stanú zúrivými, ak sú niekedy oddelení od svojich kamarátov. Tieto malé juhoamerické opice sa pária na celý život. Ak bude mať šťastie, tento monogamný život môže trvať 25 rokov.

Dusky titis sú závislé na lesoch, aby prežili. Ohrozujú ich odlesňovanie v ich pôvodných krajinách Bolívia, Peru, Paraguay, Kolumbia, Brazília a Venezuela. Ľudia ich lovia pre svoje mäso a kožu. Ich prirodzenými predátormi sú veľké dravé vtáky vrátane orla skalného a guananského orla. Dusky titis trávia väčšinu svojho života na stromoch, ktoré ich odstraňujú od predátorov žijúcich na zemi.

Fyzický popis

Súmrak titi je malá opica s chvostom, ktorá je často dlhá alebo dokonca dlhšia ako dĺžka tela. Muži majú tendenciu rásť väčšie a ťažšie ako ženy, hoci samice niekedy dorastajú dlhšie chvosty ako muži. Samce dorastajú do dĺžky tela od 11,8 do 17,7 palca (30 až 45 cm), zatiaľ čo ich chvosty dosahujú dĺžku 15,35 palca až 19,68 palca (39 až 50 cm). Naproti tomu samice dorastajú len do 29,4 až 16,5 palca (11,4 až 16,5 palca) s dĺžkou chvosta 36 až 64 cm (14 až 25,1 palca). Muži vážia až 2 65 libier (1 200 gramov), zatiaľ čo ženy vážia iba 2 25 libier (1020 gramov).

Dusky titis majú čiernu pokožku, ktorá sa prejavuje na ušiach, tvári, genitáliách a rukách. Ich hustá, huňatá farba srsti sa líši od jednotlivca k jednotlivcovi. Opice môžu byť hrdzavo červené, oranžovo červené, vevericovo šedé alebo kombináciou červenej a šedej. Niekedy je ich brucho, bokombrady a srsť vnútorných končatín jasnejšia farba ako ich chrbát alebo chvost. Niektorí ďalší jedinci športujú iba s jednou farbou srsti. Ich oči sú zvyčajne hnedé.

Životný cyklus a správanie

Dusky titis jesť predovšetkým ovocie, mladé listy a púčiky, ale bude tiež jesť pavúky, hmyz a kukly hmyzu. Kvôli nízkemu obsahu výživy vo svojej strave musia opice tity titi stráviť 2 až 3 hodiny denne jedením, aby prežili. Opice spia v hniezdach vyrobených z viniča zabalených do konárov stromov. Prebúdzajú sa na svitaní a nasledujúcich 12 hodín strávia činnosťou, kým si nájdu iné miesto na spanie. Po celý deň si muži aj ženy neustále volajú.

Ženy rodia jedno dieťa po 128 až 133 dňoch tehotenstva. Ženy v tomto štádiu zožerú viac hmyzu ako v ktoromkoľvek inom bode svojho života. Muži aj ženy pomáhajú pri nosení a ochrane detí. Niekedy sú rodiny opíc titi napadnuté inými opicami, ako sú napr všívané kapucíny , ktoré zriedka zabíjajú opice titi, ale boli pri tom pozorované. Ostatné druhy opíc obyčajne vyháňajú menšie od akéhokoľvek zdroja potravy, ktorý objavili. Muži a ženy trávia veľkú časť dňa vzájomnou starostlivosťou, čo pomáha upevňovať ich puto.

Obrázok súmraku titi od Ana Cotty s licenciou pod Všeobecná licencia Creative Commons Attribution 2.0 .

Kľúčové slová: sieť , chvost , denné

Ktoré zoologické záhrady ich majú?
Smithsonian National Zoological Park (Spojené štáty)



Dusky titi, opice titi s červeným bruchom a titi, sú uvedené ako najmenej znepokojujúce. Nespĺňa podmienky pre viac rizikovú kategóriu. V tejto kategórii sú na červenom zozname ohrozených druhov IUCN zahrnuté rozšírené a početné taxóny

Krajiny
Brazília
Niektoré fakty o
Dusky titi

Hmotnosť dospelých : 0,804 kg (1,7688 libier)



Maximálna životnosť : 26 rokov



Splatnosť žien: 912 dní

Gravidita: 163 dní

Odstavenie: 244 dní



Veľkosť vrhu: 1

Vrh za rok: 1

Interval medzi vrhmi: 365 dní



Váha pri narodení : 0,086 kg (0,1892 libier)

Zdroj: AnAge , pod licenciou DC

Viac zvierat začínajúcich na D