Krabí kulík

Zdroj obrázku

Krabí vták (Dromas ardeola) je afroázijské brodenie, ktoré je pozoruhodné tým, že je jediným zástupcom čeľade Dromadidae.



Vzťah Kraba Plvera v Charadriiformes nie je jasný, niektorí však považovali vtáka za príbuzného hrubých kolien alebo pratincoles, avšak z evolučného hľadiska tento jedinečný a neobvyklý pobrežný vták nemá žiadnych blízkych príbuzných.

Krabí kulík sa vyskytuje na pobreží a ostrovoch Indického oceánu. Celosvetová populácia kraba riečneho je okolo 60 000 - 80 000 vtákov pozorovaných na zimoviskách. Jeho distribúcia je veľmi lokalizovaná a na svete je známych iba deväť hniezdnych kolónií.



Informácie uvedené nižšie použite, aby ste zistili viac o vlastnostiach, biotopoch, stravovacích návykoch, správaní a reprodukcii kraba riečneho.

Charakteristiky krabieho kulíka

Krabí kulík meria na dĺžku okolo 33 - 36 centimetrov. Je to veľmi výrazný vták s bielou hlavou a operením, s čiernym znakom na chrbte (plášťom) a čiernym sfarbením na perách primárnych krídel.



Nohy Krabího kulíka sú dlhé, tenké a sivej farby s väčšou hrúbkou v oblasti kolenných kĺbov a majú krátky chvost.

king charles spaniel zmiešaný s pudlom

Krabí kulík má dlhý krk so vzpriameným držaním tela a silný, dlhý, čierny čajkovitý účet, ktorý sa špecializuje na konzumáciu krabov a iných kôrovcov. Rovnako ako iné brodiace sa vtáky, aj nohy kraba riečneho sú spojené iba čiastočne. Muži a ženy sú vzhľadovo takmer rovnaké, až na to, že mužský zobák je zdĺhavejší a ťažší.

Stanovište krabov

Krab Kulík je zvláštnym brodivým vtákom prílivových blatí okolo Shores, pobrežia a ostrovov Indického oceánu. Obýva tiež piesočné a bahnité pobrežia na pobrežiach a ostrovoch pevniny, ako aj prílivové pieskové plošiny, ústia riek, lagúny a odkryté koralové útesy.



Počas chovu má tento druh špecifickú požiadavku na piesočné ostrovy alebo rozsiahle duny, v ktorých sa dajú vyťažiť hniezdne nory.

Krabová kulička

Krabí kulík sa zhromažďuje na plážach a útesoch, kde lovia kraby a mäkkýše. Chytia svoju korisť a rozbijú ich búšením do svojich ťažkých zobákov. Využijú tiež výhody morských červov a muddipperov, ktorí sú na brehu vystavení ustupujúcim prílivom a odlivom.

Správanie sa krabího kraba

Krabové kulíky sú veľmi krotké vtáky. Sú tiež veľmi hlučné a často vysielajú hovory, najmä na miestach ich množenia a zimoviskách. Ich obvyklé volanie znie ako ‘ka ka ka ka’, ktoré sa rýchlo opakuje.



Kŕdle krabov krabíc produkujú zvuky „kňučania“. Počas obdobia rozmnožovania je počuť „kew ki ki“. Kŕdle kraba riečneho možno často pozorovať ako letí vo formácii „V“.

modrý francúzsky buldog modré oči

Krabové kulíky sú spoločenskí vtáci a zvyčajne sa živia veľkými skupinami 30 - 40 jedincov kedykoľvek počas dňa alebo v noci, aj keď mimo obdobia rozmnožovania možno pozorovať až 400 kŕdľov. Krabí kulík je aktívny cez deň aj v noci. Toto súmračné a nočné správanie je bežnejšie počas obdobia rozmnožovania.

Reprodukcia krabího kulíka

Krabí kulík sa množí počas mesiacov apríl až august. Hniezdiská sa vyskytujú okolo Arabského mora v Pakistane, Ománskeho zálivu a Perzského zálivu, Červeného mora a Somálska. Krabí kulík je koloniálny chovateľ a hniezdi v kolóniách až 1 500 chovných párov. Tieto husté kolónie sa tvoria okolo oblastí s množstvom krabov, ktoré je možné kŕmiť mladými.

Tieto záhadné pobrežné vtáky majú veľmi jedinečné chovné návyky. Krabí kulík vykopáva hlboké nory a siete vzájomne prepojených nôr v dĺžke 1,5 - 2,5 metra v piesočniciach a dunách pozdĺž pobrežia. Nory sú sklonené smerom nadol a potom sa krivkujú nahor, pričom končí v hniezdnej komore kúsok od povrchu. Komora slúži ako izolácia vajíčka proti veľmi horúcim teplotám, ktoré sa vyskytujú v období rozmnožovania, a ako inkubácia vajíčka, ktorá ho udržuje na optimálnej teplote a vyžaduje minimálnu inkubáciu od rodičov. Hniezda je možné ponechať až 58 hodín.

Samica nakladie do nory jedno veľké jediné vajce. Veľké vajce poskytuje dostatočné množstvo energie pre vyvíjajúce sa kuriatko počas 32 - 33 dňovej inkubačnej doby. Keď sa kurča vyliahne, je dobre vyvinuté a je schopné pomerne rýchlo chodiť, aj keď po vyliahnutí zostane v hniezde niekoľko dní. Jedlo si nosia rodičia a sú to hlavne živé kraby. V rodičovskej starostlivosti od oboch rodičov sa pokračuje dlho, aj keď mláďa ušlo.

Juvenilné krabie kulíky sú jednotnej sivohnedej farby, ich operenie zostáva v tejto farbe asi rok.

Po skončení rozmnožovacej sezóny v auguste sa vtáky rozchádzajú po Indickom oceáne až po Andamanské ostrovy a Srí Lanku na východe a Tanzániu a Madagaskar.


Stav zachovania krabieho kulíka

Krabí kulík je na Červenom zozname IUCN klasifikovaný ako najmenej znepokojený. Krab dlhoplutvý je jedným z druhov, na ktoré sa vzťahuje Dohoda o ochrane africko-euroázijských sťahovavých vodných vtákov (AEWA). Potenciálnymi hrozbami sú však riziká ropných škvŕn a zavedenia predátorov hniezd. Ohrozenie by mohol predstavovať aj pobrežný rozvoj a expanzia turistického priemyslu. Našťastie sa väčšina kolónií vyskytuje na malých, izolovaných a nerozvinutých ostrovoch.