Tamarínové bavlnené obrázky a fakty

Bavlnený top tamarínBavlnený top tamarín ( Saguinus Oidipus ) je opica Nového sveta, ktorá pochádza z vlhkých a suchých listnatých lesov v severnej Kolumbii. Táto malá opička je okamžite rozpoznateľná podľa šoku bielych vlasov na temene hlavy, ktoré jej spadnú cez plecia, takže vyzerajú ako starnúca rocková hviezda alebo excentrický šialený vedec.

Bavlnený top je tamarín s holým povrchom, tak charakteristický, pretože chlpy na tvári sú jemné a krátke a zviera vyzerá tak, že má bezsrstú tvár. Pod bielou srsťou na hlave majú zvieratá na pleciach, chrbte a zadku škvrnitú sivohnedú srsť, biele končatiny a na vnútornej strane stehien červenkasté škvrny. Priemerná výška vo voľnej prírode mužov i žien je 23,2 centimetra (9,13 palca) vrátane chvosta s priemernou hmotnosťou 450 gramov.

Stanovište bavlníkovej vrcholy sa nachádza medzi podsadou a klenbou tropických lesov, kde sa pasú pre hmyz, ovocné a rastlinné výlučky (stromová šťava a guma). Vatové tyčinky vyžadujú vysokoenergetickú stravu kvôli svojej zmenšenej veľkosti a rýchlemu metabolizmu a vo svojom tropickom ekosystéme zohrávajú dôležitú ekologickú úlohu ako vysoko efektívny dispergátor semien.

Tamarín bavlníkový je vysoko spoločenské zviera a žije v súdržných skupinách až desiatok jedincov, ktorým obvykle šéfuje dominantná chovná samica. Starostlivosť o mladých v skupine sa javí ako spoločná zodpovednosť, pričom matky, súrodenci a nepríbuzní dospelí muži sa striedajú pri nosení a starostlivosti o kojencov a mláďatá. Bavlnené topy majú tiež vysoko vyvinutý systém hlasovej komunikácie, využívajúci píšťalky, pípanie, pípanie a staccato dlhé hovory. Vedci identifikovali 38 odlišných hovorov, ktoré zjavne zodpovedajú gramatickým pravidlám.

Rozsah tamarínu s bavlnou zakončeného vo voľnej prírode sa výrazne znížil v dôsledku straty biotopu odlesňovaním a teraz je obmedzený na zvyškové a sekundárne rastúce lesy v severnej Kolumbii. Divokú populáciu vážne zasiahlo aj chytanie a vývoz tamarínov pre lekársky výskum a obchod s domácimi zvieratami v 70. rokoch. Dnes sa odhaduje, že divoká populácia tamarínu s bavlnou je menej ako 6 000 jedincov a tento druh je uvedený ako jeden z 25 najohrozenejších primátov na svete.

Kľúčové slová: denné

Ktoré zoologické záhrady ich majú?
Umelec (Holandsko)



Tamarín s bavlnenou hlavou a tamarínovou bavlnou je na Červenom zozname ohrozených druhov IUCN uvedený ako ohrozený (EN) a považuje sa za osobu, ktorá čelí veľmi vysokému riziku vyhynutia vo voľnej prírode.

Krajiny
Kolumbia
Biotopy tamarínu na vrchu bavlny
les a Subtropická / tropická vlhká nížina
Niektoré fakty o
Bavlnený top tamarín

Hmotnosť dospelých : 0,446 kg (0,9812 libier)



Maximálna životnosť : 26 rokov



Splatnosť žien: 548 dní

Mužská splatnosť: 550 dní

Gravidita: 178 dní



Odstavenie: 52 dní

Veľkosť vrhu: 2

Vrh za rok: 1



Interval medzi vrhmi: 244 dní

Váha pri narodení : 0,039 kg (0,0858 libier)

Hmotnosť po odstavení: 0,105 kg (0,231 libry)

Zdroj: AnAge , pod licenciou DC

Viac zvierat začínajúcich na C.

americký pitbull modrý nos