Čílske guemalské obrázky a fakty

Čílsky guemalČílsky guemal ( Hippocamelus bisulcus ) je vysoko ohrozený druh jeleňa, ktorý sa nachádza vo vysokých, chladných horách Čile a Argentíny. Niekedy sa im hovorí aj čílsky huemul, juhoandský huemul, Patagonia huemul a taruca. Vďaka kompaktným telám a krátkym nohám je tento druh dobre prispôsobený na prežitie v drsných a zložitých terénoch Ánd. Odpradávna sú symbolom Čile a sú zobrazené na jeho štátnom znaku.

Rovnako ako u väčšiny druhov jeleňov, aj čílsky guemal sa vyznačuje krátkym chvostom a hustou srsťou. Ich koža je cez chrbát a boky hnedá až sivohnedá, na spodnej strane a pozdĺž hrdla sa zužuje do bielej farby. Sú známe svojimi veľmi hustými, kučeravými vlasmi, ktoré ich chránia pred poveternostnými vplyvmi, ktoré sú často hlboko pod nulou. Ich priemerná hmotnosť a výška sa pohybuje od 70 kg. (154 libier.) A 80 cm. (31 palcov) pre do 90 kg. (198 libier.) A 90 cm. (35 palcov) za doláre. Iba doláre majú parohy, ktoré na konci zimy každý rok zhodia. Bucks majú tiež výraznú čiernu masku na tvár, ktorá má tvar podlhovastého srdca. Všetky kolouchi sa rodia bez škvŕn.

Aj keď boli kedysi v horských oblastiach dolnej, juhozápadnej Južnej Ameriky veľmi časté, populácie čílskeho guemalu sa dnes vyskytujú iba v Čile a vo veľmi obmedzených častiach Argentíny. Najradšej žijú v stádach, ktoré tvoria muži aj ženy. Väčšinu času v letných mesiacoch trávia vo veľmi vysokých a členitých horských útesoch, zatiaľ čo v zime uprednostňujú nižšie zalesnené údolia. Ich strava sa skladá hlavne z rastlín a kríkov, ako sú lišajníky, trávy a listy.

Status čílskeho guemála je dnes hodnotený ako mimoriadne ohrozený. Napriek tomu Puma je jeho jediným hlavným prirodzeným predátorom, za posledné dve desaťročia spôsobil rýchly pokles populácií druhov mnoho ďalších faktorov. Medzi tieto faktory patrí lov miestnych ľudí na mäso, oheň a zničenie pôvodných biotopov eróziou, choroby prenášané hospodárskymi zvieratami a konkurencia potravín pochádzajúcich z rastúcej populácie nepôvodných rastlín. Red Deer ( Cervus elaphus ). V tejto dobe sa zvyšné populácie nachádzajú iba v oblasti Aysen v Čile a na veľmi malom úseku priľahlej Argentíny, kde sa ich počet odhaduje na 350 prežívajúcich jedincov.

Obrázok čílskeho guemala od magický svet , pod licenciou Všeobecná licencia Creative Commons Attribution-Share Alike 2.0 .

Čílsky guemal, čílsky huemul, južný andský jeleň, južný andský huemul je na zozname Červeného zoznamu ohrozených druhov IUCN uvedený ako ohrozený (EN) a považuje sa za osobu, ktorá čelí veľmi vysokému riziku vyhynutia vo voľnej prírode.

Krajiny
Argentína a Čile
Čilské guemálne biotopy
Subantarktický les
Niektoré fakty o
Čílsky guemal



Hmotnosť dospelých : 70 kg (154 libier)

mix shitzu a malty

Gravidita: 198 dní



Veľkosť vrhu: 1



Zdroj: AnAge , pod licenciou DC

zmes rotvajlera bostonského teriéra

Viac zvierat začínajúcich na C.