Kapybara

Zdroj obrázku

The Kapybara (Hydrochoerus hydrochaeris), sa nachádza v rôznych oblastiach Južnej Ameriky a v Paname. Kapybara je najväčší žijúci hlodavec na svete.

úprava srsti jazvečíka s drôteným chlpom

Kapybara je príbuzná aguti, činčily, coyphillas (veľké, bylinožravé, čiastočne vodné hlodavce) a morčatá.

Bežný názov Capybaras znamená „Pán tráv“, zatiaľ čo jeho vedecký názov „hydrochaeris“ je grécky pre „vodný prasa“.



Charakteristika kapybary



Kapybary dorastajú do výšky 130 centimetrov a výšky 50 centimetrov a vážia až 65 kilogramov. Kapybary majú prsty na nohách, ktoré im umožňujú byť vynikajúcimi plavcami. Kapybary môžu prežiť úplne pod vodou až päť minút, čo je schopnosť, ktorú používajú na vyhýbanie sa predátorom. Ak je to potrebné, kapybara môže spať pod vodou a držať nos tesne nad čiarou ponoru.

Kapybary majú ťažké telá v tvare suda a krátke hlavy s červenohnedou srsťou na hornej časti tela, ktorá sa zospodu sfarbuje do žltohneda. Kapybary majú mierne pripevnené labky a žiadny chvost. Ich zadné nohy sú o niečo dlhšie ako predné nohy a ich náhubok je tupý s očami, nosnými dierkami a ušami na vrchu hlavy. Kapybary majú 20 zubov. Samice kapybary sú o niečo ťažšie ako muži.

Rovnako ako iné hlodavce, aj predné zuby kapybary neustále rastú, aby vyrovnali neustále opotrebovanie trávou. Ich lícne zuby tiež neustále rastú. Keď je kapybara úplne dospelá, bude mať hrubé vlasy, ktoré sú riedko roztiahnuté po pokožke, vďaka čomu je kapybara náchylná na úpal. Aby sa tomu zabránilo, môžu sa vyvaliť v bahne, aby chránili pokožku pred slnečným žiarením.

Kapybary majú mimoriadne efektívny tráviaci systém, ktorý zviera podporuje, zatiaľ čo 75% jeho potravy obsahuje iba 3 - 6 druhov rastlín.

Diéta kapybara

Kapybary sú bylinožravce (presnejšie graminivore - bylinožravé zviera, ktoré sa živí predovšetkým rastlinami z čeľade lipnicovité). Zastrihávajú predovšetkým trávy, vodné rastliny a vodné rastliny, ako aj ovocné a stromové kôry. Dospelá kapybara zožerie denne 6 až 8 libier (2,7 až 3,6 kilogramu) trávy. Záves na čeľusti Capybaras nie je kolmý, a preto žuvajú jedlo mletím tam a späť, a nie zboku.

Kapybary sú koprofágne, čo znamená, že konzumujú svoje vlastné výkaly ako zdroj bakteriálnej črevnej flóry a pomáhajú tráviť celulózu, ktorá tvorí ich normálnu stravu, a tráviť z nich maximum bielkovín. Ďalej môžu opakovať jedlo, aby jedlo znova žuvali (žuvali), podobne ako krava žuje maškrtu. Kapybary pri pasení po sebe nasledujúce dni nejdú rovnakou cestou.

Habitat kapybary

Kapybary sú semi-vodné cicavce, ktoré sa vyskytujú voľne vo veľkej časti Južnej Ameriky (vrátane Panamy, Kolumbie, Venezuely, Brazílie, Argentíny, Francúzskej Guyany, Uruguaja, Peru a Paraguaja) v oblastiach hustého dažďového pralesa v blízkosti vodných plôch. Žijú v blízkosti jazier, riek, močiarov, potokov, rybníkov a močiarov, ako napríklad zatopená savana a pozdĺž riek v tropických lesoch. Kapybary sa túlajú v domácich oblastiach s rozlohou 2 5 - 50 akrov.

Správanie sa kapybary

Kapybary sú spoločenské zvieratá, ktoré sa zvyčajne vyskytujú v skupinách od 10 do 30 rokov (môžu sa však vytvoriť aj voľnejšie skupiny do 100). Skupiny riadi dominantný muž, ktorý bude mať na nose výraznú pachovú žľazu, ktorá sa použije na rozmazanie jeho vône na tráve na jeho území. Kapybary komunikujú prostredníctvom kombinácie vône a zvuku a sú veľmi hlasnými zvieratami s mrnčaním a poplašnými štekotmi, píšťalkami a kliknutiami, škrekotmi a hrkaním.

Počas poludnia, keď teploty stúpajú, sa Capybaras topí vo vode, aby ochladil, a potom sa pasie neskoro popoludní a skoro večer. Kapybary spia veľmi málo, zvyčajne driemajú po celý deň a pasú sa do noci.

Reprodukcia kapybary

Kapybary dosiahnu pohlavnú zrelosť do 18 mesiacov a množia sa, keď sú vhodné podmienky, čo môže byť raz ročne (v Brazílii) alebo počas celého roka (vo Venezuele a Kolumbii). Samec prenasleduje samicu a pripojí sa, keď je samica ešte vo vode. Gestačné obdobie kapybary je 130 - 150 dní a samica zvyčajne vyprodukuje vrh štyroch mláďat kapybary, ale v jednom vrhu môže vyprodukovať dve až osem.

Narodenie sa uskutoční na súši a samica sa k skupine znovu pripojí do niekoľkých hodín od pôrodu novorodených kapybár. Novorodenci sa pripoja k skupine, hneď ako sa stanú mobilnými. Do týždňa môžu mláďatá jesť trávu, ale budú naďalej kojiť ktorúkoľvek samicu v skupine, až kým neodstavia mláďatá zhruba v 16. týždni. Mládež vytvorí skupinu v rámci hlavnej skupiny. Obdobie dažďov v apríli a máji označuje vrcholné obdobie rozmnožovania.

Kapybary majú vo voľnej prírode dĺžku života 4 - 8 rokov, ale priemernú dĺžku života menej ako 4 roky, pretože sú obľúbenou potravou anakondy , Jaguar , Puma , ocelot , orol a kajman . Kapybaras môže žiť v zajatí 12 rokov.

Stav zachovania kapybary

Kapybary nie sú na zozname IUCN, a preto sa nepovažujú za ohrozený druh. Ich populácia je stabilná prostredníctvom väčšiny ich juhoamerických rozsahov, hoci v niektorých oblastiach ich počet znížil lov.

Kapybary v niektorých oblastiach lovia pre svoje mäso a kožušiny a inak ich zabíjajú ľudia, ktorí svoju pastvu považujú za konkurenciu pre hospodárske zvieratá. Ich pokožka je obzvlášť cenená na výrobu jemných rukavíc, pretože sa vyznačuje svojou zvláštnou vlastnosťou, ktorá sa tiahne jedným smerom. V niektorých oblastiach sú obhospodarované, čo vedie k zabezpečeniu ochrany mokraďových biotopov. K ich prežitiu pomáha ich schopnosť rýchleho chovu.

Kapybary a ľudia

Kapybary sú jemné a ľuďom zvyčajne umožnia ich hladiť a ručne ich kŕmiť.