Vták Cape Gannet

Zdroj obrázku

Cape Gannet (Morus capensis) je ľahko identifikovateľný morský vták pre svoju veľkú veľkosť. Je súčasťou rodiny Gannet: Sulidae. Cape Gannets pripomínajú Northern Gannets okrem toho, že Northern Gannet je celý biely až na čierne konce krídel.



Celková hniezdna populácia Cape Gannet je okolo 150 000 vtákov, z toho 12% v Namíbii, aj keď za posledných päťdesiat rokov počet na Nambijských ostrovoch klesol a v Južnej Afrike o 88%. Najväčšia kolónia tohto veľkého morského vtáka sa nachádza na ostrove Malgas v Južnej Afrike.

Rozsah nechovného druhu Cape Gannets siaha od pobrežných vôd pri Guinejskom zálive na západnom pobreží Afriky až po Mozambik na východnom pobreží. Cape Gannets sa zriedka vyskytujú ďalej od pobrežia ako 100 kilometrov, hoci existujú záznamy o vtákoch vzdialených viac ako 200 kilometrov od Atlantického aj Indického oceánu.



Charakteristika Cape Gannet

Cape Gannets môže dorásť do dĺžky 33 - 37 palcov (84 - 94 centimetrov) a vážiť okolo 5,7 libry (2 600 gramov). Majú široké rozpätie krídel, ktoré môže merať 171 - 185 centimetrov.



Cape Gannets majú biele operenie s čiernymi chvostmi a čiernymi okrajmi a koncami krídel. Ich korunky a zadné krky majú žltú farbu a okolo očí a zobáka majú výrazné čierne čiary. Ich účty (zobáky) sú špicaté a majú bledomodrú farbu. Tieto snehobiele morské vtáky majú jemné zúbkovanie blízko špičky bankoviek, ktoré im pomáhajú chytať ryby a pretože do vody vstupujú s takou silou, nemajú vonkajšie nozdry, do ktorých by bolo možné vodu vtlačiť.

Pri potápaní pre ryby môžu tieto veľké morské vtáky zasiahnuť vodu rýchlosťou okolo 40 - 120 kilometrov za hodinu.

Na prvý pohľad by bolo ľahké zameniť Cape Gannet s Galapagos Masked Booby Bird, pretože sú si pomerne podobné na pohľad s čiernymi linkami okolo očí a základňou zobáka, ktoré nie sú v Booby Bird tak definované.

Habitat Cape Gannet

Cape Gannet je prísne morský vták. V rámci svojho normálneho rozsahu sú Cape Gannets obmedzené na kontinentálny šelf vo vzdialenosti najviac 100 kilometrov od pobrežia. Niekedy boli tieto veľké morské vtáky zaznamenané v oceánskych vodách.

Diéta Cape Gannet



Cape Gannets sú ryby, ktoré žerú vtáky ako väčšina morských vtákov, potápajú sa z veľkých výšok do oceánu a chytajú svoju korisť. Uprednostňujú sardinky a ďalšie hejnové pelagické ryby, ako sú napríklad sardinky. Jedia okolo 300 gramov rýb denne.

Správanie sa Cape Gannet

Cape Gannets sú veľmi výkonní letci, ktorí kĺzajú po vzdušných termikách, ktoré často mávajú, aby urýchlili svoj let. Táto technika kĺzania klapkami je energeticky náročnejšia letecká technika ako iné dynamické kysnutie, ktoré používajú iné veľké morské vtáky, napríklad Albatros. Cape Gannets sú na mori všeobecne tiché, ale keď v kolóniách vydajú chrapľavé volanie „arrag arrah“.

Cape Gannets nie sú striktne sťahovavými vtákmi a väčšina z nich zostane po celý rok v okruhu 500 kilometrov od miesta ich rozmnožovania, s možnosťou, že niektoré ganety dospelého muža budú naďalej využívať miesta rozmnožovania ako miesta na hniezdenie počas celej doby nehniezdenia.

Cape Gannets sa množia iba na 6 ostrovoch pri pobreží Nambie a Južnej Afriky.

      • Nambia, SA - Ostrov Merkúr, ostrov Ichaboe a ostrov Possession.
      • Južná Afrika - Bird Island (Lambert’s Bay), Bird Island (Algoa Bay) a Malgas Island.
      • Cape Gannets hniezdia vo veľkých, hustých kolóniách na plochých alebo svahovitých ostrovoch.

Reprodukcia Cape Gannet



Chovná sezóna Cape Gannet sa začína okolo augusta / septembra a môže trvať až do budúceho apríla. Rovnako ako väčšina gannetov, muži a ženy zostávajú pohromade počas niekoľkých období rozmnožovania. Hniezda si stavajú z trusu, zmiešaných je niekoľko kostí a peria a iná vegetácia. Tam, kde je matieriál vzácny, sa vajcia kladú na holú zem.

V hniezde sú pripravené komplikované rituály, ktoré si mužské aj ženské natiahnu na krk smerom k oblohe a klepnú si spolu o účty.

Samica Cape Gannet obvykle znáša okolo októbra jedno vajíčko, ktoré je bledomodrej farby a rýchlo sa obalí hnedým guánom. Samec aj samica sa delia s inkubáciou vajíčka, ktorá trvá približne 40 - 46 dní.

Cape Gannets používajú svoje chodidlá s nožičkami v inkubačnom procese, kedy sú chodidlá obklopené vajíčkom, ktoré ho obklopuje, teplom z bohatých krvných ciev.

Keď sa narodí, mláďa je tmavej, škvrnitej farby, slepé, nemá perie a zobák je bledý. Mláďa je veľmi malé a váži iba okolo 70 gramov. Trvá asi tri týždne, kým mladistvý dosiahne tretinu veľkosti dospelého gannetu, čo je pomerne rýchly rast.

boerboel juhoafrický mastiff

Okolo ôsmich týždňov bude kuriatko vážiť viac ako dospelý Gannet a zostane týmto spôsobom, kým sa z neho vo veku 97 dní nestane mláďa. O kuriatko sa až do tejto doby starajú obaja rodičia a potom je schopné ísť na more hľadať si potravu pre seba.

Životnosť Cape Gannet je asi 17 rokov.


Stav ochrany Cape Gannet

Cape Gannet je uvedený ako „zraniteľný“, pretože počet klesol kvôli malému rozsahu chovu. Nadmerné využívanie jeho koristi ľudským rybolovom spolu so znečistením spôsobuje sústavný pokles kvality okolitých vôd určených na hľadanie potravy. Collaspe Nambian Sardine Rybárstvo bolo hlavným poklesom populácie Nambian Gannet. Sardely iba dočasne a čiastočne nahradia sardinky v potrave, keď ich bude nedostatok. Medzi ďalšie hrozby patria predátori ako napríklad Veľký biely pelikán, ktorý predstavuje významnú hrozbu pre kurčatá Gannetu.

Pomoc pri ochrane

V Južnej Afrike sú Lambert’s Bay a Bird Island prírodnými rezerváciami a ostrov Malgas sa nachádza v národnom parku na západnom pobreží. Bird Island je teraz súčasťou Národného parku Addo Elephant. V Namíbii sú tieto tri chovné ostrovy spravované ministerstvom rybolovu a morských zdrojov. Všetkých šesť ostrovov bolo identifikovaných ako významné vtáčie územia. Olejované vtáky sú v Južnej Afrike úspešne rehabilitované a tento druh je chránený zákonom.