Adelie Penguin

Zdroj obrázku

Tučniak Adelie (Pygoscelis adeliae) je spolu s Cisár tučniak , jeden z mála dvoch druhov tučniakov žijúcich na antarktickej pevnine. Tento druh je bežný pozdĺž celého antarktického pobrežia a okolitých ostrovov. Tučniaky adelie sú najmenšie z tučniakov žijúcich na kontinente Antarktída. Tučniaky Adelie boli pomenované po manželke francúzskeho prieskumníka v 30. rokoch 18. storočia.

Tučniaky adelie hniezdia a množia sa na skalnatých plážach bez ľadu vo veľkých kolóniách s desaťtisíc vtákmi. V oblasti Antarktídy žije viac ako 2,5 milióna chovných párov.

Charakteristika tučniaka adelieho





sú teriéry dobrými psami

Tučniaky adelie majú dĺžku 60 až 70 centimetrov a hmotnosť okolo 4 kilogramov.

Rozlišovacie znaky sú biely krúžok okolo oka a peria na spodnej časti zmenky.

Toto dlhé perie skrýva väčšinu svojho červeného účtu. Ich chvosty sú o niečo dlhšie ako chvosty ostatných tučniakov.

Strava tučniaka adelieho

Tučniaky adelie sú veľmi závislé od kôrovcov, ako je krill. Ryby a obojživelníky môžu byť tiež počas niektorých ročných období bežnými potravinami na určitých miestach.

laboratórna zmes modrého nosa

Reprodukcia tučniaka adelieho

Tučniaky adelie prilietajú na svoje hniezdiská v októbri. Ich hniezda pozostávajú z kameňov nahromadených dohromady. Samce tučniakov Adelie privolávajú samice s nízkym hrdelným zvukom a následným hlasným výkrikom. Samica tučniaka Adelie znáša zvyčajne dve vajcia hnedej alebo zelenej farby.

V decembri, najteplejšom mesiaci v Antarktíde (asi -2 ° C), rodičia striedajú obdobia inkubácie vajíčka. Jeden rodič ide nakŕmiť a druhý zostáva zohriať vajíčko. Rodič, ktorý inkubuje, neje. V marci sa dospelí a ich mláďatá vracajú do mora. Tučniaky adelie musia brániť svoje hniezda pred ostatnými tučniakmi, ktorí sa snažia ukradnúť okruhliaky, kamene a iný stavebný materiál pre hniezdo. Tučniaky adelie nepijú vodu, ale namiesto toho jedia sneh. V nose majú žľazu, ktorá odoberá soľ z oceánskej vody, ktorú prehltnú pri chytaní rýb a konzumácii rýb, zatiaľ čo sú vo vode.

šteniatka mixéra rotvajlera čierneho

Migrácia tučniaka adelieho

Adelie Penguins sú sťahovavé tučniaky a po chove sa do svojich kolónií vrátia až budúcu jar. Málo sa vie o nechovnom rozšírení tohto druhu. Existuje iba niekoľko záznamov o tučniakoch adelských počas antarktickej zimy.

Posledné práce využívajúce satelitnú telemetriu naznačujú, že tučniaky Adelie z Rossovho mora opúšťajú túto oblasť na jeseň a migrujú asi 600 kilometrov severne od antarktického kontinentu. Je podozrenie, že mladiství cestujú ešte severnejšie ako dospelí.

Ochrana tučniaka adelieho

BirdLife International (2004). Tučniak adelský (Pygoscelis adeliae). Červený zoznam ohrozených druhov z roku 2006. IUCN 2006. Získané 12. mája 2006. Záznam do databázy obsahuje odôvodnenie, prečo je tento druh najmenej znepokojujúci.