Addax

Zdroj obrázku

The Addax , niekedy nazývaný „antilopa so skrutkovým rohom“, je pre svoje skrútené rohy veľký, púštny člen rodiny antilop, ktorý úzko súvisí s Oryxmi.



Addax je kriticky ohrozený cicavec, ktorý sa nachádza v niekoľkých izolovaných oblastiach v saharskej púšti v severnej Afrike. Sahara je najväčšia horúca púšť na svete.

dlhosrstý kráľ nemecký ovčiak

Addax je vo svojom pôvodnom prostredí extrémne zriedkavý a s iba 500 addaxmi, ktoré zostali vo voľnej prírode, mohla táto antilopa bohužiaľ čeliť vyhynutiu.



Popis doplnku

Dĺžka hlavy a tela addaxu je 150 - 170 centimetrov (59,1 - 66,9 palca). Muži sú o niečo vyšší ako ženy a merajú 105 - 114 centimetrov (3,5 - 3,8 stopy) na pleci, zatiaľ čo ženy merajú 93 - 108 centimetrov (3,1 - 3,6 stopy) na pleci. Muži vážia medzi 99 - 124 kilogramami a ženy vážia 60 - 125 kilogramov.

Srsť addaxu sa líši farbou v závislosti od sezóny. V zime majú srsť sivohnedú farbu s bielymi zadnými končatinami a nohami. Počas leta sa ich srsť zosvetľuje, je takmer úplne biela alebo pieskovo béžová, čo pomáha udržiavať telo mierne, pretože svetlejšie farby viac odrážajú teplo. Na chvostoch majú čierne / hnedé chumáče chlpov.

Mužský aj ženský addax majú na čelách rohy a škvrnu hnedých vlasov, ktoré majú nad nosom tvar „X“. Ich rohy majú 2 - 3 zákruty a u mužov môžu dosiahnuť dĺžku 120 centimetrov a u žien 80 centimetrov. Medzi rohmi sú dlhé čierne vlasy, ktoré končia krátkou hrivou na krku.

Addax má krátke, silné nohy a široké, ploché kopytá s rovnou podrážkou, ktoré im bránia zapadnúť do piesku. Addax chodí tak, že odhodí chodidlá so širokým kopytom do strany, aby sa nestrácal o opačnú končatinu, ale jednu nohu si kladie za druhú a zanecháva jednu líniu stôp. Zviera beží plochým cvalom a javí sa ako stuhnuté koleno kvôli minimálnemu ohnutiu nohy pri behu. Je považovaný za jedného z najpomalších bežcov antilop, čo možno odráža jeho prispôsobenie sa piesočnatému terénu.

Addax sa líši od ostatných druhov antilop tým, že majú veľké zuby štvorcového tvaru (ako kravy) a chýbajú im typické tvárové žľazy.

Addax Habitat

Addax preferuje piesočnatý púštny terén a kamenisté púšte, polopúšť a suché stepi. Addax odpočíval počas dňa v hlbokých depresiách vyhĺbených v piesku, ktorý sa často nachádzal v blízkosti veľkých balvanov, aby ich chránil pred vetrom a horúcim slnkom.

Addaxova diéta

Addax sú bylinožravce a ich strava sa skladá z púštnych sukulentov, listov, tráv Aristida, bylín, trvaliek a kríkov (ak sú k dispozícii). Živia sa tiež trávou Parnicum, pričom budú jesť iba vnútorné výhonky a semená a nebudú brať ohľad na suché, vonkajšie listy. Tieto semená poskytujú dostatok bielkovín v diéte addax. Addax môže prežiť bez vody, pretože jeho smäd uspokojuje vlhkosť, ktorú získavajú z rastlín v potrave.

napoly pitbull napoly lab

Addaxové správanie

Addax sú nočné zvieratá a sú prispôsobené extrémnym púštnym podmienkam. Niektorí addax sú schopní žiť ďaleko od seba vo svojom biotope, ale to nespôsobuje žiadne problémy, pretože majú vyvinuté senzorické schopnosti, ktoré im umožňujú vzájomne sa detekovať a lokalizovať na veľké vzdialenosti. Addax dokáže sledovať aj zrážky a bude smerovať do daždivých oblastí, kde je hojnejšia vegetácia. Niektoré addaxy žijú v stádach, ktoré obsahujú 5 - 20 jedincov mužského aj ženského addaxu. Stáda zvyčajne zostávajú na jednom mieste, ale môžu sa túlať pri hľadaní potravy. Stáda obvykle vedie najstarší dominantný muž.

Reprodukcia Addax

Mužské addaxy dosahujú pohlavnú dospelosť vo veku 3 rokov, pričom ženy dospievajú oveľa skôr vo veku jeden a pol roka. Po období gravidity 257 - 264 dní (8 - 9 mesiacov) sa samiciam narodí jedno mláďa, ktoré váži 4,7 - 6,75 kilogramu. Mladý addax je schovaný asi 6 týždňov a jeho matka ho cmúľa 2 - 3 krát denne. Mladý addax má žltohnedú farbu s veľmi slabými alebo žiadnymi znakmi. Životnosť addaxu je približne 19 rokov.

Stav ochrany Addax

Addax je IUCN klasifikovaný ako „kriticky ohrozený“. Addax sú vo voľnej prírode takmer vyhynuté, boli vylúčené z veľkej časti z pôvodného rozsahu. Farmári veľa zničili, aby dobytok nemusel zápasiť o pastvu. Vo voľnej prírode ich zostáva už len pár stovák. Zdá sa, že nadmerný lov na jeho rohy, mäso a kožu je hlavnou príčinou úpadku doplnku. Dobrou správou je, že v USA, Európe a na Blízkom východe je v zajatí viac ako 1 000 addaxov. Údajne je v chovných programoch chovaných v zajatí 600 addaxov, preto môže byť s pokračujúcim úsilím v oblasti ochrany budúcnosť tohto úžasného zvieraťa úspech.